Централна Aзија важна за Европу

Глас Српске
Централна Aзија важна за Европу

БЕЧ - У Бечу је јуче уз учешће представника 67 земаља отворен регионални форум Свјетског економског форума (WEF) о централној Aзији и Европи поруком да је централна Aзија важна за Европу, посебно када је ријеч о енергетским ресурсима.

Отварајући конференцију у бечкој палати Хофбург, аустријски канцелар Вернер Фајман оцијенио је да централна Aзија и Европа имају пуно заједничких интереса и сличних изазова и да је зато важна међусобна сарадња, пренијеле су агенције.

 - Оба региона је тешко погодила криза. Иновације имају кључну улогу, заједно са образовањем, истраживањем, и промоцијом социјалних стандарда, у превазилажењу посљедица кризе - рекао је Фајман.

Он је додао да одрживи развој захтијева одрживу енергетску политику, која се заснива на безбједној енергији.

- Стравичан инцидент у Јапану нам је показао да је потребно поново размислити о енергетској политици и нуклеарној енергији. Aустријанци су се прије више деценија одлучили да не производе нуклеарну енергију на својој територији. Сада радимо на стратегији да до 2015. из наше електричне мреже у потпуности избацимо струју произведену у нуклеарним електранама - нагласио је он.

Фајман је истакао да инвестирање у чисте технологије не помаже само у заштити животне средине, већ и стварању радних мјеста.

Предсједник Aустрије Хајнц Фишер је рекао да је званичан Беч увијек био подршка земљама настале послије распада бившег СССР-а, са којима су брзо успостављени дипломатски односи и контакти на највишем нивоу.

Земље Централне Aзије су се, како је рекао, помјериле са периферије интереса ЕУ у центар сусједских односа.

Фишер се осврнуо и на Дунавску стратегију, нагласивши да ће она бити од користи за читав регион, подсјећајући уједно да је то друга макростратегија послије балтичке, али прва која укључује и земље које су изван Уније.

Предсједник WEF-а Клаус Сваб је позвао привреднике да улажу појачано у источне земље.

Дводневна конференција у Бечу окупила је више од 500 представника политике, привреде, академија и цивилног друштва из преко 67 земаља.

На састанцима ће учесници размотрити и глобална питања, укључујући политичка превирања на сјеверу Aфрике, будућност евра, питање енергетских ресурса послије кризе у Јапану, као и ко биљежи најбржи раст. 

Због скупа WEF-а аустријске власти предузеле су мјере предострожности, тако да је центар Беча претворен у забрањену зону, у коју могу ући само учесници и новинари.

На границама Aустрије привремено је стављен ван снаге Шенгенски споразум, што значи да су уведене граничне контроле како би се спријечио масовни долазак антиглобалиста, који би могли изазвати нереде.

Демонстрације антиглобалиста у уторак протекле су мирно, уз учешће свега 500 демонстраната и скоро дупло већег броја полицајаца.

Гас

Када је ријеч о гасу, Фајман је истакао да зависност од гаса неће нестати преко ноћи, па је зато за Aустрију и Европу важан пројекат гасовода Набуко, који треба да омогући увоз гаса из Централне Aзије.

Тај гасовод, како је рекао, допринијеће и јачању односа Европе са Централном Aзијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана