CEFTA регион улази у рецесију

Глас Српске
CEFTA регион улази у рецесију

БЕОГРAД - Представници Спољнотрговинске коморе БиХ оцијенили су јуче да ће у овој години цијели CEFTA регион ући у рецесију због економске кризе, јавила је Бета.

Они су на Пословном форуму БиХ и Србије у Привредној комори Србије оцијенили да ће због тога БиХ забиљежити пад робне размјене са земљама CEFTA региона од 30 одсто.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Махир Хаџиахметовић рекао је да је лани БиХ забиљежила дефицит од 1,13 милијарди долара у размјени са чланицама CEFTA споразума о слободној трговини.

Хаџиахметовић је оцијенио да без обзира на то што је БиХ приступила CEFTA 2006. године тај споразум није испунио очекивања у повећању трговинске размјене због нецаринских баријера. Нагласио је да БиХ са скоро свим земљама CEFTA региона има дефицит у размјени, а Србија је други по величини трговински партнер БиХ.

Извоз робе и услуга из БиХ у Србију у прошлој години износио је 480 милиона евра, док је увоз забиљежио раст на 880 милиона евра, навео је Хаџиахметовић и додао да се из Србије највише увозе производи прехрамбене и металске индустрије.

Директор сектора привреде Спољнотрговинске коморе БиХ Саво Марјанац оцијенио је да трговину БиХ и Србије отежавају нецаринске баријере, непризнавање стандарда и сертификата о квалитету производа.

Привредници су упутили апел да се укину нецаринске баријере при извозу робе у Србију, јер им то поскупљује извоз.

Потпредсједник Привредне коморе Србије Михаило Весовић рекао је да су сви свјесни да је БиХ најзначајније извозно тржиште Србије.

Напоменуо је да Србија у БиХ има око 800 милиона евра инвестиција, од чега је највећи дио у Српској и додао да БиХ чини 12 одсто укупног извоза Србије. Он је навео да је за БиХ значајно и то што Србија има са Русијом потписан енергетски споразум, као и споразум о слободној трговини. Истакао је потребу усаглашавања сертификата и прописа двије државе.

На Пословном форуму БиХ и Србије учествује око 100 привредника, од којих је половина из БиХ.

Споразум

CEFTA је споразум о слободној трговини између Србије, Црне Горе, БиХ, Македоније, Хрватске, Aлбаније, Молдавије и
Косова, које представља UNMIK.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана