CEFTA прекршена у корист произвођача

Глас Српске
CEFTA прекршена у корист произвођача

БAЊA ЛУКA - Послије усвајања у Дому народа Парламента БиХ Закона о заштити домаће производње у оквиру споразума CEFTA, којим се уводе пуне царине на месо и месне прерађевине, млијеко и млијечне производе, сокове и воду из Србије и Хрватске, мишљења надлежних о њему су подијељена.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић казао је да је БиХ усвајање овог закона двојако прекршила Споразум CEFTA, са правног аспекта, према којем се крше међународно преузете обавезе, те са суштинског аспекта садржаја и обухвата закона и због тога ће сигурно сносити одређене међународне санкције.

- Наговијештено је да ће сусједи одговорити својим мјерама и сада само можемо чекати да видимо шта ће се десити - рекао је Зиројевић.

Он је рекао да овај закон предвиђа увођење пуне царине за више од 900 производа. На тој листи је 451 производ, за који није забиљежен увоз у БиХ из било које земље, као и 607 производа за које није забиљежен увоз из било које потписнице.

С друге стране, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ и функционер СНСД-а Душанка Мајкић казала је да је СНСД подржао Закон о заштити домаће производње како би произвођачима из БиХ било омогућено да извозе под истим условима као што се и увози у БиХ.

- Усвајањем овог закона прекршили смо Споразум CEFTA, али то раде и сусједне земље које за један дан увезу производе у БиХ, а на граници и по 30 дана држе камионе произвођача из БиХ - рекла је Мајкићева и оцијенила да је ово једини начин да се дође до равноправног односа произвођача из БиХ и Хрватске, Србије или Словеније.

Мајкићева је навела примјер "Бањалучке пиваре" која је у 2008. години забиљежила губитак од 12 милиона марака, јер јој камиони по 30 дана стоје на граници са Србијом, гдје се обавља "безброј анализа и санитарних прегледа".

Потпредсједник Владе Србије и министар регионалног развоја Млађан Динкић оцијенио је у петак да је поменути Закон "протекционистички и супротан CEFTA.

Министар привреде и енергетике у Влади Србије Петар Шкундрић рекао је да не би требало Србија да уведе контрамјеру на усвојени Закон у БиХ већ да о том питању треба отворнео да се разговара укључујући и Хрватску.

Привредници

Менаџер за корпоративне послове у "Млијекопродукту" Козарска Дубица  Небојша Ристић каже да контрамјере слиједе, поготово од Хрватске која је наше највеће извозно тржиште, гдје се извози готово половина домаћих производа. Власник месне индустрије "Тривас" из Прњавора Немања Васић каже да овај закон несумњиво има својих мањкавости, али и да је он једино рјешење за опстанак домаћих произвођача.

Европска комисија

Делегација Европске комисије у БиХ сматра да је Закон о заштити домаће производње супротан обавезама БиХ унутар Споразума о стабилизацији и придруживању, који је "пролаз" за стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ. Усвајање овог закона представља озбиљно питање, јер се њиме крше обавезе БиХ унутар CEFTA споразума и додаје да ЕУ позива БиХ на консултације са својим сусједима и другим CEFTA партнерима, како би се избјегао штетан и непотребан трговински спор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана