ЦЕФТА донијела 13 милијарди минуса

Жељка Кокот
ЦЕФТА донијела 13 милијарди минуса

Бањалука, Сарајево - Улазак у регионалну зону слободне трговине донио је БиХ много користи, али је током десетогодишње трговине са чланицама тог блока остваривала стални дефицит.

Споразум о слободној трговини у централној Европи БиХ је потписала 2006. године, што јој је омогућило трговинске повластице са Србијом, Хрватском, Црном Гором, Македонијом, Косовом, Албанијом, Молдавијом, Румунијом и Бугарском. Због уласка у ЕУ чланство у ЦЕФТА од тада су изгубиле Хрватска, Бугарска и Румунија.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ организовало је јуче у Сарајеву конференцију о теми "БиХ - десет година имплементације ЦЕФТА 2006", на којој су представљени резултати размјене са земљама које припадају овој зони слободне трговине. БиХ је, како је оцијењено, имала вишеструку корист од приступања ЦЕФТА региону, који је постао њено друго најважније извозно тржиште, на које отпада око 15 одсто укупне спољнотрговинске размјене.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је БиХ од 2006. до краја јула ове године на подручје ЦЕФТА извезла робу вриједну 22,626 милијарди, док је у исто вријеме увоз достигао 35,708 милиона КМ.

- Највећи пад обима спољнотрговинске размјене забиљежен је 2014. године због уласка Хрватске у ЕУ. Извоз у земље ЦЕФТА региона смањен је тада за чак 644,84 милиона у односу на 2013. годину, док је увоз доживио пад од чак 1,025 милијарди КМ - кажу у Спољнотрговинској комори и додају да је трговина са Хрватском највећим дијелом настављена у неравноправном односу јер су се тек малобројне домаће компаније успјеле барем дјелимично изборити са свим препрекама и остварити успјешан извоз.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић каже да је ЦЕФТА одлична платформа за све земље региона и да ће јој БиХ остати привржена.

- За ових десет година успјели смо потпуно либерализовати тржиште, што је и дио Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Нецаринске баријере су главни проблем са којим су се произвођачи сусретали приликом пласмана робе на тржиште ЦЕФТА, а БиХ се не налази у групи земаља које су у значајнијој мјери пријављене за увођење ових баријера - истакао је Шаровић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић каже да нецаринске баријере које су загорчавале проток робе и смањиле обим спољнотрговинске размјене унутар ЦЕФТА нису посљедица потписивања овог споразума.

- БиХ ће посебну пажњу посветити омогућавању испитивања узорака на терену и несметаном сертификовању производа, те хармонизацији закона - каже Бојић.

Представник Делегације ЕУ у БиХ Јан Шнајдауф сматра да ЦЕФТА због сличности представља припрему за излазак на тржиште ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана