ЦББиХ: Корист од микрокредитирања

Агенције
ЦББиХ: Корист од микрокредитирања

Сарајево - Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић изјавио је у Тбилисију, на годишњој скупштини Европског фонда за југоисточну Европу, да је БиХ имала велике користи од микрокредитирања, али да је криза показала све системске слабости, преносе агенције.

- Након преласка Централног регистра кредита на дневну усклађеност, и уласка микрокредитних организација у систем Централног регистра кредита, створене су све претпоставке за боље управљање ризицима и консолидацију сектора - нагласио је гувернер Централне банке БиХ.

Козарић је учествовао на панел-дискусији ЕФСЕ-а, који је један од главних извора микрофинансирања за БиХ, и том приликом обрађене су врло актуелне теме попут будућности микрофинансирања у новим тржишним условима, смањења кредитног раста, начина за спречавање презадуживања грађана, уштеда у финансијском сектору, профитабилности у току кризе, те проблема финансирања у страним валутама, саопштено је из Централне банке БиХ.

Дискусија је показала и да се БиХ налази у нешто повољнијој позицији од осталих земаља када је ријеч о кредитима у страним валутама у којима је свега 2,33 одсто кредита.

На овогодишњој скупштини ЕФСЕ-а учествовао је велики број делегата микрокредитних организација из БиХ и цијелог региона.
БиХ је други највећи корисник ЕФСЕ портфеља са 16 одсто укупних пласмана овог фонда, док је највећи корисник Србија са 25 одсто укупног портфеља.

У току конференције двије микрокредитне организације и једна банка из БиХ потписале су уговоре о кредитирању с ЕФСЕ и Фондом за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије, и то Микрокредитна фондација “ЕКИ” (четири милиона евра) и МФ банка Бањалука (пет милиона евра) потписале су уговоре о кредитирању с ЕФСЕ, док је “Партнер” прва микрокредитна организација која је потписала уговор о кредитирању с фондом ГГФ у износу од 1,5 милиона евра.

Централна банка БиХ најавила је да ће наредна годишња скупштина ЕФСЕ-а бити одржана у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана