ЦББиХ: Циљана инфлација погодила би већину грађана

Агенције
ЦББиХ: Циљана инфлација погодила би већину грађана

Сарајево - БиХ још није спремна за промјену постојећег модела монетарне политике, а циљана инфлација, коју неки економисти заговарају, негативно би утицала на већину грађана БиХ, преносе агенције.

- Такав модел значио би и велику неизвјесност, јер постоји реална опасност од инфлаторне спирале из које се тешко излази - поручују из Централне банке БиХ.

У ЦББиХ подсјећају да ова институција дјелује на принципу каренси борда, чије су основне карактеристике фиксна везаност за резервну валуту евро, те покриће КМ у оптицају у девизним резервама, што је и довело до ниске инфлације, монетарне стабилности и јачања повјерења становништва у КМ, а посебно страних инвеститора који су дошли на тржиште БиХ.

Осврћући се на жалбе извозно оријентисаних домаћих привредника да је курс КМ прецијењен и да дестимулише домаћи извоз, због чега остварују губитке у пословању, док то одговара увозницима, из Централне банке БиХ истичу да не дијеле мишљење да је фиксни курс КМ главни разлог неконкурентости, нити да је погубан за извознике.

- Монетарна стабилност је изузетно важна за БиХ, и постоји опасност да би с промјеном односа према монетарној политици настало много више проблема него користи. Сматрамо да је каренси борд најбоље рјешење за БиХ у овом тренутку, најбоље за мале, отворене економије и за нестабилне услове пословања - наглашавају у ЦББиХ.

Из ове институције наводе да је монетарна политика БиХ једна је од области које функционишу и представља сидро слабе домаће економије.

- Овакав вид монетарне политике је карактеристичан за нестабилна подручја, а чињеница да се уводи у ровита макроекономска окружења за какво се сматра и БиХ, јасно говори да још нисмо спремни за промјену постојећег модела – рекли су у ЦББиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана