ЦББиХ банкарски и фискални агент

Г.С.
ЦББиХ банкарски и фискални агент

Сарајево - Законом о Централној банци БиХ регулисана је њена улога у својству банкара, савјетника и фискалног агента, консултација и давања извјештаја о задуживању јавног сектора, депозитара и заступника при плаћању, функција фискалног агента и обавјештења која БиХ треба да достави ЦББиХ.

Овим законом је дат мандат ЦББиХ да ради као банкар и фискални агент БиХ и јавних агенција које Предсједништво БиХ одреди, под условом да ниједна трансакција коју ЦББиХ спроведе не може служити као финансијска помоћ, укључујући кредит за или у корист БиХ.

ЦББиХ је, након успостављања институција на нивоу БиХ - Министарства финансија и трезора БиХ, Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и Агенције за осигурање депозита БиХ - с њима склопио уговор о обављању послова банкарског и фискалног агента. За институције на нивоу ентитета, као што је федерално Министарство финансија, Влада Брчко дистрикта обавља исту улогу, док за агенције за банкарство и регистре вриједносних папира у оба ентитета обавља послове депозитара и заступника при плаћању.

ЦББиХ, у складу са законом, може прихватити депозите у својој централи или главним јединицама у КМ и страној валути из институција БиХ и јавних агенција које одређује надлежно министарство БиХ, као и међународних финансијских институција. ЦББиХ је, у склопу односа БиХ с међународним финансијским институцијама, депозитар за Међународни монетарни фонд (ММФ) и Свјетску банку.

Као депозитар, ЦББиХ прима депозите и врши исплате до граница депонованих улога према налозима депонената за те рачуне. ЦББиХ плаћа камате на такве депозите према тржишно оријентисаној стопи након одузимања административних трошкова.

У складу са Уговором закљученим с Агенцијом за осигурање депозита БиХ, ЦББиХ води евиденције портфолија вриједносних папира ове институције којим, према споразуму Агенције за осигурање депозита БиХ с иностраним портфолио менаџером, управља портфолио менаџер.

Законом о трезору институција БиХ успостављен је јединствени рачун трезора у институцијама БиХ. Јединственим рачуном трезора обухваћени су сви рачуни отворени код ЦББиХ, као и пословних банака преко којих се извршавају плаћања и држе новчана средства буџета институција БиХ, као и буџетских корисника. Поред буџетских рачуна, ЦББиХ по налогу Министарства финансија и трезора БиХ отвара и управља ванбуџетским рачунима у КМ и девизним рачунима, као и рачунима на којима се евидентирају средства сукцесије.

Законом о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода регулисано је да Управа за индиректно опорезивање БиХ (УИО), у име и за рачун државе, ентитета и дистрикта, отвара и води јединствени рачун који чине рачуни код једне или више комерцијалних банака за прикупљање појединачних прихода и рачуни код ЦББиХ. Рачуни код ЦББиХ служе за евиденцију, држање и расподјелу прихода према држави, ентитетима и дистрикту за држање минималне резерве и за држање и расподјелу прихода од путарине у износу од 0,10 КМ за аутопутеве.

УИО је, у име корисника прихода, закључио уговор с банкама изабраним на основу тендера, у вези са свакодневним прикупљањем и трансфером прикупљеног прихода на јединствени рачун код ЦББиХ. Депозитни рачун код банака служи за наплату и пренос на рачун код ЦББиХ свих прикупљених прихода. Поред рачуна за прикупљање прихода, Управа има посебно отворене један или више рачуна код комерцијалних банака за потребе поврата средстава из резерви. Банке електронским путем и свакодневно извјештају Управу о свим појединачно извршеним платним трансакцијама.

ЦББиХ врши свакодневно распоред укупно прикупљених прихода по налогу УИО. Прикупљени приходи и путарине дневно се распоређују и дозначавају на рачуне које отворе корисници прихода. Ако ентитети и дистрикт Брчко подмире све своје обавезе у погледу финансирања међународних обавеза, дио прихода који је обрачунат за поједини ентитет и дистрикт у потпуности се исплаћује том ентитету или дистрикту. Износ који је дозначен у буџет државе за сервисирање спољног дуга представља износ одређен у државном буџету за сваки ентитет и дистрикт за текућу годину. Министарство финансија и трезора обавјештава Управу о износима који ће се одбијати од дијелова преосталог износа ФБиХ, Републике Српске и дистрикта Брчко, и којим радним данима ће се вршити ово одбијање.

Најкасније првог радног дана у кварталу, Министарство финансија и трезора БиХ осигурава УИО план отплате који одобрава Управни одбор УИО. Тај план УИО доставља ЦББиХ за потребе његових активности око сервисирања спољног дуга. БиХ уредно сервисира обавезе према ММФ-у и остали спољни дуг у складу с планом отплате и планом обезбјеђења средстава.

Из свега изложеног је видљиво да Министарство финансија и трезора БиХ, УИО БиХ, ентитетска министарства финансија, Влада Брчко дистрикта и ЦББиХ, као банкарски и фискални агент, дјелују повезано, координисано у свим сегментима у вези са питањем финансирања институција на свим нивоима, како прикупљања, тако и распореда прикупљених прихода и сервисирања свих обавеза БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана