Царински рат ЕУ и Кине

Aгенције
Царински рат ЕУ и Кине

Брисел - Европска индустрија соларних ћелија је практично банкротирала због (пре)јефтиних производа из Кине. Зато су уведене царине на соларне модуле, а Кина већ тражи начин да "казни" Европску унију - царином на вина!

Сектор коришћења сунчеве енергије се дуго истицао као гаранција за будућност - и енергетску и пословну. Али читав низ европских произвођача је већ банкротирао, а чак и највећима, попут њемачког "Солар ворлда", вриједност акција се мјери тек у центима и морају да стрепе за своју судбину.

Разлог изгледа једноставан - тржиште је преплављено соларним модулима из Кине, који се нуде много повољније од европских производа, пренијеле су агенције.

Многи европски произвођачи су увјерени да ту "нису чиста посла", јер и кинески произвођачи користе исте сировине као и европски и толика разлика у цијени се не може објаснити тек нижим платама радника. Милан Нитчке из њемачке фирме "Солар ворлд" тврди да је Кина у протеклом периоду помогла свом сектору сунчеве енергије са око 200 милијарди евра!

Предузећима се тамо давало повољно земљиште, они још не морају плаћати своје рачуне за струју и поврх тога су били засипани повољним кредитима.

У тим условима, произвођачи свих других земаља, па тако и оних у Европи, једноставно немају шансе против кинеских производа.

Свјетско тржиште је преплављено соларним модулима из Кине, јер она производи упола више него што се таквих модула уопште купује. То је навело и Европску комисију да реагује и од прошлог четвртка су на снагу ступиле царине на увоз соларних ћелија, модула и других сличних производа из Кине. Испрва је она размјерно ниска - 11,8 одсто, али од августа ће царина скочити на 47,6 одсто.

Повјереник за трговину Карел де Гухт је објавио да ће тако остати до децембра и тада земље ЕУ имају још једном прилику да се договоре да ли су такве царине потребне или не.

Ријечи које падају између Пекинга и Брисела су све озбиљније. Како јавља кинеска новинска агенција Xhua, кинески премијер је у телефонском разговору са Жозеом Мануелом Баросом упозорио да ће "Кина штитити своје економске интересе" и из Кине се већ чују "размишљања" о увођењу царине на вино из Европе.

Економски и у поређењу са соларним ћелијама, то је готово виц, јер Кинези заправо још немају навику да пију вино. Али таква царина је важна политичка порука.

Нејединство

Међу земљама ЕУ по питању царина влада дубоко нејединство - 17 земаља је било против царина, а десет за. Иако су бројне њемачке фирме пропале због јефтиних производа из Кине, Берлин је био изразито против увођења царина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана