Царине укинуте, цијене остају исте

Марина Чигоја
Царине укинуте, цијене остају исте

Бањалука - Царине на увоз половних аутомобила, одређених текстилних и драгуљарских предмета, као и одређених врста млијечних производа, меса, воћа, поврћа и кафе из Европске уније у БиХ укинуте су 1. јануара ове године, али се и поред тога не очекује појефтињење ових производа.

Ради се о производима на које је царина протеклих година снижавана, а сада ће се при њиховом увозу наплаћивати само ПДВ. У Управи за индиректно опорезивање БиХ истичу да је од 1. јула 2008. године, када је почела примјена Привременог споразума о трговини и трговинским питањима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, почело укидање и снижавање стопа царине на одређене производе.

Од почетка 2009. године за око 90 одсто производа који се увозе из ЕУ и имају поријекло из ЕУ царине су у потпуности укинуте.

Царине су укинуте за производе попут безоловног бензина са октанским бројем мањим од 95, за моторна уља, као и за половна возила поријеклом из ЕУ.

Царине су укинуте и на одређене млијечне производе, попут јогурта и намаза, а у зависности од садржаја млијечне масти у њима, као и на телеће и јунеће месо, одређене врсте поврћа и воћа као што су парадајз, јабуке, крушке, брескве, шљиве. Исто се односи и на одређене врсте џемова, мармелада и сокова.

- У потпуности су укинуте царине и за одређене текстилне производе, попут капута, огртача, одијела од вуне, јакни, сакоа и панталона, костима од вуне, памука и синтетичких влакана, блуза и кошуља од памука или синтетичких влакана - казали су у УИО.

Истакли су да од почетка примјене Привременог споразума између БиХ и ЕУ до данас није дошло до значајнијег смањења цијена производа на које се у међувремену укинула или смањила царина, те да се појефтињење не може очекивати ни ове године.

- Формирање цијена на тржишту у БиХ је слободно. Не постоји механизам којим би БиХ било кога присилила да за постотак смањења стопе царине смањи и финалну цијену тих производа - нагласили су у УИО.

Додали су да, у циљу заштите домаће производње на одређене врсте производа који имају поријекло из ЕУ царине нису укидане.

Ради се углавном о одређеним врстама воћа као што су вишње, малине, рибизле, бруснице, купине, лубенице, одређеним врстама поврћа као што су патлиџани, пасуљ, грашак, целер, мрква, кромпир, те неким врстама меса и производа од меса, те  млијека и млијечних производа и шећера.

- Савјет министара формирао је преговарачки тим који ће већ почетком 2013. почети нову рунду преговора са ЕУ о царинама које су још остале на ове производе - рекли су у УИО.

Директор Института за едукацију у Спољнотрговинској комори БиХ Дуљко Хасић рекао је агенцијама да ће укидање царина смањити приходе УИО, та де ће имати негативне посљедице и на домаћу производњу.

- Укидање царина значајно ће смањити приходе УИО БиХ. С друге стране, укидање  царина на те робе, чије произвођаче ЕУ и њене чланице засебно добро субвенционишу неминовно ће довести у незахвалну позицију домаће произвођаче у БиХ и њихове производе додатно учинити неконкурентним - упозорио је Хасић.

Цигарете

Већина цигарета у БиХ од 1. јануара је поскупјела од десет до 60 фенинга по кутији.

У УИО су истакли да су сви порески обвезници и друге особе које се баве прометом цигарета у БиХ били дужни пописати залихе цигарета 1. јануара 2013, а пописне листе треба доставити надлежном регионалном центру УИО БиХ до 10. јануара. Такође су дужни да на затечене залихе цигарета обрачунају акцизу према новој Одлуци о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете, те до 10. јануара уплате разлику између новообрачунате и већ раније уплаћене акцизе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана