Царине дупло ниже, ништа од пада цијена

Марина Чигоја
Царине дупло ниже, ништа од пада цијена

БAЊAЛУКA - Постепено укидање царина на увоз производа из Европске уније у БиХ настављено је и ове године, па је тако од 1. јануара царина на увоз одређених текстилних и драгуљарских предмета, половних аутомобила, те млијечних производа, меса, воћа, поврћа и кафе дупло мања.

Смањење царина резултат је наставка примјене Привременог споразума о трговини и трговинским питањима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ истакли су да се од 1. јануара 2012. године стопа царине за текстилне производе попут капута, огртача и пелерина од вјештачких и синтетичких влакана, одијела од вуне, јакни, сакоа и панталона, костима од вуне, памука и синтетичких влакана, блуза и кошуља од памука или синтетичких влакана са шест одсто у 2011. смањује на три одсто.

Постепено укидање царина односи се и на драгуљарске предмете и предмете златарства, као и на половне аутомобиле поријеклом из ЕУ за које је царина са шест одсто ове године смањена на три одсто.

Царине су смањене и на млијечне производе, попут неких врста јогурта и млијечних намаза у зависности од садржаја млијечне масти у њима. Царина на ове производе била је четири одсто, а ове године износи два одсто. Царине су на два одсто снижене и за телеће и јунеће месо, као и за одређене врсте воћа и поврћа, те џемова, мармелада и сокова.

- Царина за пржену кафу са и без кофеина умјесто досадашњих четири одсто, у овој години наплаћиваће се два одсто - казали су у УИО.

У УИО истичу да без обзира на смањење царина од 1. јула 2008. године па до данас није дошло до значајнијег смањења цијена производа на које је царина укинута или смањена.

- Зато се смањење цијена не може очекивати ни почетком 2012. године. Формирање цијена на тржишту у БиХ је слободно и искључиво од понуде и потражње зависи колике ће бити цијене одређених производа - наводе у УИО.

Потпуно укидање

За све ове производе од 2013. године царина ће бити у потпуности укинута.

Примјеном Привременог споразума о трговини и трговинским питањима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању БиХ ЕУ, од почетка 2009. године царине за око 90 одсто производа који се увозе из ЕУ потпуно су укинуте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана