Чак 199 фирми у трци за 14,4 милиона марака!

Анита Јанковић Речевић
Чак 199 фирми у трци за 14,4 милиона марака!

БАЊАЛУКА - На јавни позив за додјелу 14,4 милиона КМ подстицаја за директна улагања пријавило се 199 предузећа из Српске, а ко ће добити новац за набавку савремене опреме биће познато након што комисија анализира запримљену документацију.

У Министарству привреде и предузетништва РС кажу за “Глас Српске” да су наведени број пријава запримили до 11. септембра, наводећи да подстицаји за директна улагања за циљ имају подстицање технолошког напретка, унапређење конкурентности и продуктивности домаће привреде, посебно прерађивачке индустрије која значајно утиче на укупни привредни раст земље и запошљавање.

- Влада РС је именовала комисију која ће спроводити поступак додјеле средстава.  Комисија је дужна да размотри пристигле пријаве у погледу њихове благовремености, потпуности и допуштености, провјери испуњеност услова за остваривање права на подстицај, размотри и оцијени пројекте који су предмет пријава, утврди вриједност оправданих улагања, те изврши оцјену и бодовање сходно критеријумима - појаснили су у ресорном министарству и додали да је тешко процијенити колико ће времена комисији требати да размотри све пријаве.

У Министарству привреде наглашавају да су подстицајна средства намијењена привредним субјектима из прерађивачке индустрије која имају сједиште у Републици Српској, а чија је основна дјелатност из области индустрије текстила, одјеће и обуће, металне и електро индустрије, индустрије гуме и пластике, папирне и графичке, те индустрије грађевинских производа. За средства су могли конкурисати и привредни субјекти који су произвођачи финалних и полуфиналних производа од дрвета, те произвођачи намјештаја.

- Предмет пројекта може бити набавка савремених технологија и опреме, која се односи на увођење нове или значајно побољшање постојеће технологије, набавку нове или коришћене опреме која није старија од осам година или развој и иновација. Минимална вриједност оправданих улагања по пројекту је 50.000 без ПДВ-а - казали су у министарству.

Истакли су да привреда у Републици Српској и ове године осјећа посљедице глобалних кретања, сукоба у Украјини и на Блиском истоку, наводећи да економска кретања у свијету и окружењу, кроз трговинске шокове и цјеновне притиске, значајно утичу на смањење обима производње у домаћим предузећима.

- С обзиром на то да је прерађивачка индустрија носилац развоја Српске,  а пословање њених најзначајнијих сектора угрожено усљед смањења наруџби од стране ино-партнера, потребна је већа подршка привредним субјектима за набавку нове опреме и технологије. Само технолошки напредна предузећа могу премостити недостатак наруџби тако што ће се специјализовати за производњу нових производа или унаприједити пружање услуга - нагласили су у Министарству привреде и предузетништва додајући да се најзначајније инвестиције односе на набавку нових производних линија, дигитализацију производних процеса, ЦНЦ машина, робота, ласера и друго. 

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за “Глас” да је интересовање предузећа ранијих година за овај вид подстицаја било веће, али да је, с обзиром на непредвидивост пословања, и 199 пристиглих пријава задовољавајући број.

- Упркос отежавајућим условима рада привредници имају вољу и жељу да инвестирају у нове технологије и опрему јер само на тај начин могу бити конкурентни и изаћи на друга тржишта. Буџет од 14,4 милиона КМ није довољан за значајнију подршку предузећима, али ће средства која добију по пројекту свакако добро доћи - рекао је Ћорић који се нада да ће ефекти који су постигнути захваљујући ранијим подстицајима бити мотив да се у буџету за наредну годину средства за ову намјену значајније повећају.

Закон

У Министарству привреде и предузетништва РС кажу да је Закон о подстицајима у привреди РС у примјени од јула 2019. године те да је први јавни позив расписан исте те године.

- Фонд расположивих средства у 2019. години износио је 1,4 милиона КМ и тада смо имали 39 корисника подстицаја. У 2023. години укупна расположива средства износила су 14,5 милиона, а број корисника, чију реализацију пројеката пратимо је 178 - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана