Чадеж: На мостарском сајму 59 компанија из Србије

Срна
Чадеж: На мостарском сајму 59 компанија из Србије

Мостар - Србија ће се на Међународном сајму привреде у Мостару, који почиње сутра, представити са до сада највећом привредном делегацијом, изјавио је Срни предсједник Привредне Коморе Србије Марко Чадеж.

Чадеж је рекао да ће се на 900 метара квадратних изложбеног простора, у првој и другој хали мостарског сајма, представити 59 компанија, државних и приватних, из свих сектора привређивања - од пољопривреде и енергетике, преко индустрије до услуга, а највише их је из прехрамбене, металске, електро и текстилне индустрије.

"Ријеч је о до сада највећој привредној делегацији Србије на мостарском сајму, у којој су углавном велике и средње компаније из приватног сектора, значајни извозници у око стотину земаља региона и свијета. Неке послују и на више од 60 тржишта. Ту су и српске фирме међународних корпорација, пословни системи - велики регионални играчи, али и мање брзорастуће поуздане компаније са оформљеном озбиљном и квалитетном понудом", навео је Чадеж.

Он је рекао да ће Привредна комора Србије, током сајма, организовати од појединачних презентација до билатералних разговора компанија.

"У оквиру Европске мреже предузетништва, са партнерима из БиХ - ИНТЕРА Технолошким парком Мостар и Спољнотрговинском комором БиХ - сутра ћемо организовати међународне жБ2Б сусретеж наших са компанијама из региона ради проналажења добављача, купаца, партнера и успостављања пословних контаката", додао је Чадеж.

Србија као земља партнер приредиће и велики број културно-умјетничких, забавних и туристичко-гастрономских догађаја за учеснике, госте и посјетиоце сајма.

Он напомиње да је прошлогодишња робна размјена Србије била 13,6 одсто већа него у 2016. години. Извоз српске привреде у БиХ порастао је 8,1 одсто - на 1,21 милијарду евра, а извоз БиХ у Србију 28,8 одсто - на 515,8 милиона евра.

"За унапређење билатералне сарадње важно је да размјена расте обострано, да све више компанија међусобно тргује и да се повећава број фирми које реализују заједничке пројекте за трећа тржишта", наглашава предсједник Привредне коморе Србије.

Говорећи о могућностима стварања јединственог економског тржишта земаља западног Балкана, Чадеж је рекао да је добро да данас постоји политичка воља за успостављање заједничког тржишта региона, да су се, усвајањем Вишегодишњег акционог плана за регионално економско подручје, све владе региона – премијери лично на то обавезали и да су делегирали националне координаторе за спровођење 115 договорених мјера.

"Неопходно је да владе сада опредијеле и људе и средства, да би се то реализовало", додаје он.

Чадеж истиче да је жеља пословне заједнице да се ти процеси одвијају много брже, што би компанијама омогућило да прошире своје мале, националне, просторе за пословање на веће - заједничко, регионално тржиште са 18 милиона потрошача, да смање трошкове, послују ефикасније, буду конкурентније, више извозе.

"Важно је да пред купце и инвеститоре из свијета излазимо као јединствена пословна и инвестициона дестинација, јер нас они не гледају као појединачне играче, већ као регион у цјелини са 18 милиона потрошача. Важно је и да удружимо наше компаније и људе, њихове референце и слободан капитал, да успоставимо разне видове пословних кооперација, да формирамо заједничке компаније, заједнички инвестирамо и производимо заједничке производе и да их заједно, као регионалну понуду, пласирамо на међународном тржишту", поручио је Чадеж.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана