Бундестаг одобрио програм помоћи Грчкој

Aгенције
Бундестаг одобрио програм помоћи Грчкој

Берлин - Њемачки парламент подржао је великом већином договор којим се смањују дуговања Грчке, а ово гласање у Бундестагу сматра се и одобравањем начина на који је канцелар Aнгела Меркел дјеловала током кризе у еврозони пред одржавање општих избора заказаних за идућу годину, јавиле су агенције.

У 620-чланом Доњем дому њемачког парламента 473 посланика гласала су "за" пакет помоћи у који спада и ослобађање наредне транше помоћи Грчкој вриједне 43,7 милијарди евра.

Међутим, стотину посланика било је "против", а 11 уздржано.

Бранећи пакет помоћи њемачки министар финансија Волфганг Шојбле рекао је да би банкрот Грчке представљао велики ударац Европи и свјетској економији.

- Ниједна земља нема веће користи од тога што је дио ЕУ од Њемачке. Банкрот Грчке довео би до распада еврозоне - рекао је Шојбле у обраћању посланицима.

Одобрење пакета у Бундестагу услиједило је након одлуке највећих политичких странака да подрже пакет помоћи.

Одлука чланова коалиционе владе те опозиционих социјалдемократа (СДП) и Зелених да подрже програм помоћи дошла је упркос снажних критика групе посланика.

Пакет ванредних мјера усаглашен је на састанку министара финансија еврозоне и Међународног монетарног фонда (ММФ) почетком седмице у Бриселу.

План за смањење дуговања Грчкој довешће наредне године до пада прихода за Њемачку за око 730 милиона евра.

Парламенти у другим чланицама еврозоне, такође треба да размотре план за финансијску помоћ Грчкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана