Бундесбанка вратила 37 тона злата

Танјуг
Бундесбанка вратила 37 тона злата

Берлин - Њемачка централна банка (Бундесбанка) вратила је ове године у земљу 37 тона злата, вриједног 1,1 милијарду евра, које је чувала у Њујорку и Паризу.

То је данас локалним новинарима рекао предсједник Бундесбане Јенс Вајдман, а преноси Итар тас.

Планове да врати у земљу дио златних резерви Бундесбанка је први пут објавила средином јануара ове године. До тада се у Њемачкој чувала само једна трећина златних резерви.

До 2020. године Бундесбанка планира да у земљу превезе до 1.700 тона злата, што значи да ће за шест година половина укупних златних резерви Њемачке бити у земљи.

Златне резерве Њемачке достижу 3.400 тона и друге су по обиму у свијету, послије САД.

Вајдман је поновио да Бундесбанка не враћа злато у земљу зато што сумња у поузданост страних партнера, него у оквиру концепције о којој се говорило почетком године. Њемачки надзорни органи су више пута критиковали централну банку, указујући да пракса чувања драгоцјених метала у иностранству компликује процес потврђивања његове аутентичности и инвентара.

Прошле године Бундесбанка је објавила детаљне податке о мјесту чувања својих златних резерви, чија се укупна вриједност процјењује на више од 150 милијарди евар. Од тога се 1.536 тона злата (45 одсто) у том моменту налазило у америчком Систему федералних резерви, 450 тона (13 одсто) у Банци Енглеске, 374 тона (11 одсто) у Банци Француске.

Приближно трећину златних резерви (1.036 тона или 31 одсто) Бундесбанка је држала у својим трезорима у Франкфурту.

Њемачка је почела да гради своје златне резерве 1951. године. У току хладног рата злато је куповала у Њујорку, Лондону и Паризу, гдје га је и остављала на чувању, због страха од совјетске инвазије.

Прво мјесто у свијету по резервама злата држи САД, са више од 8.000 тона. У Русији су резерве злата средином ове године износиле нешто више од 1.000 тона, што је седми по обиму показатељ у свијету, пренио је Итар тас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана