Бугарска одустаје од нуклеарке “Белане”

Агенције
Бугарска одустаје од нуклеарке “Белане”

СОФИЈА – Бугарска је спремна да одустане од изградње нове нуклеарне електране "Белане", коју је требало да гради руска државна фирма “Атомстројекспорт”, изјавио је данас премијер Бојко Борисов, преносе агенције.

Борисов је рекао државној медијској кући БНТ да је прошлог мјесеца послао министре у Москву како би обавијестили руске званичнике да Софија неће градити нову атомску централу на Дунаву, али да планира да уплати новац за довршетак рада на реактору од хиљаду мегавати.
Он је додао да ће Бугарска покушати да инсталира нови реактор у својој атомској централи Козлодуј. Централа "Белане" требало је да има капацитет од две хиљаде мегавати, колико сада има Козлодуј.
Бугарска Влада десног центра одгађала је доношење одлуке о "Белану" од када је дошла на власт у јулу 2009. године, у покушају да привуче европске инвеститоре у овај пројекат и добије бољу цијену. Процјењује се да би градња "Белана" коштала око осам милијарди евра.
Борисов је рекао да коначна одлука о судбини "Белана" тек треба да буде донесена, пошто је Бугарска већ потрошила 935 милиона долара на овај пројекат.
Бугарска Влада већ је одустала од пројекта трансбалканског нафтовода за транспорт руске сирове нафте преко бугарске територије до Грчке, послије закључка да то не би било економски исплативо.
САД су јуче апеловале да Бугарска уложи више напора и постигне разноликост у кориштењу енергетских ресурса, те да смањи енергетску зависност од Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана