Бугарска неће улагати свој новац у “Јужни ток”

Агенције
Бугарска неће улагати свој новац у “Јужни ток”

Софија - Бугарска није давала никакве гаранције за гасовод “Јужни ток” и финансирање ће бити искључиво по пројекту, односно Софија неће улагати свој новац, изјавио извршни директор Бугарског енергетског холдинга (БЕХ) Михаил Андонов, преносе агенције.

- Нико није водио тајне преговоре. Бугарски интереси су довољно добро заштићени, све је транспарентно - додао је он у изјави за бугарски државни радио.

Према његовим ријечима, разговори о пројекту вођени су између БЕХ-а у руског “Гаспрома”, који су акционери у гасоводу.

- Посљедњи интензивни разговори били су у августу и септембру. Спремни смо да потпишено ту инвестициону одлуку - нагласио је Андонов.

Он је потврдио да ће уговор о изградњи гасовода на бугарској територији бити потписан 15. септембра.

Према уговору, власник гасовода “Јужни ток – Бугарска” биће “БЕХ” и “Гаспром”, који ће имати по 50 одсто удјела.

Гасовод ће се исплатити за 15 година, рок експлоатације до његовог амортизовања је 25, а животни циклус цијеви око 40 година.

Коначна цијена изградње гасовода кроз бугарску територију биће позната након провођења свих процедура тендера, а раније се помињала цифра нешто већа од три милијарде евра.

Изградња гасовода “Јужни ток” почеће у децембру, а руски “Гаспром” је већ основао заједничка предузећа са компанијама у Србији, Бугарској, Словенији, Аустрији, Мађарској и Грчкој, које ће управљати копненом дионицом “Јужног тока”.

Вриједност пројекта, који предвиђа транспортовање до 63 милијарде кубних метара руског гаса у централну и јужну Европу, заобилазећи транзитне земље као што је Украјина, процијењена је на 15,5 милијарди евра.

Прве испоруке гаса очекују се крајем 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана