Бугари стижу у Фабрику дувана

М. Чигоја, М. Миљић
Бугари стижу у Фабрику дувана

Бањалука - Највећи произвођач дуванских производа у југоисточној Европи "Булгартабак" из Софије састаће се почетком ове седмице са представницима Фабрике дувана Бањалука, а продаја овог предузећа очекује се најкасније до 15. јануара идуће године.

Рекао је ово "Гласу Српске" већински власник Фабрике дувана Бањалука Небојша Aнтонић.

- Представници "Булгартабака" доћи ће данас или сутра у Бањалуку, а на састанку са њима биће ријечи о продаји Фабрике дувана - рекао је Aнтонић и додао да се очекује да до краја ове године, а најкасније до 15. јануара 2013. године "Булгартабак" купи Фабрику дувана.

Aнтонић је нагласио да су "Булгартабаку" прослиједили податке о стању у Фабрици дувана, те да су они задовољни стањем, како правним, тако и финансијским.

- Најбитније је да Фабрика дувана настави са радом, а највећи произвођач дуванских производа у југоисточној Европи то обећава. Уколико све буде реализовано онако како је планирано, Фабрика дувана биће најјача фирма, не само у Српској него у читавој БиХ - истакао је Aнтонић.

Он није желио да каже за колики износ новца ће бити продата Фабрика дувана.

- "Булгартабак" ће наставити дјелатност Фабрике дувана. Неће бити отпуштања радника, а о могућем повећању плата представници синдиката разговараће са новим власником - рекао је Aнтонић.

Власник предузећа "Aнтонић трејд" Небојша Aнтонић купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Правобранилаштво РС тужило је почетком октобра прошле године предузеће "Aнтонић трејд" због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора. Савјет за приватизацију РС у јулу је предложио Влади Српске формирање комисије за преговоре са руководством Фабрике дувана Бањалука о докапитализацији овог предузећа, с циљем његове стабилизације, обезбјеђења стабилног пословања и очувања радних мјеста.

Инспектори Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ започели су почетком децембра ванредну контролу пословања Фабрике дувана, фирме "Aнтонић трејд" и још једног повезаног предузећа Небојше Aнтонића које послује у њеном кругу, због сумњи у незаконит промет цигарета.

Пословање

У финансијском извјештају Фабрике дувана наведено је да је ово предузеће у првој половини ове године остварило губитак од 1,3 милиона марака. Фабрика дувана у истом периоду прошле године такође је негативно пословала, а губитак је износио 411.974 марке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана