Бугари “мјере” Фабрику дувана

Марина Чигоја
Бугари “мјере” Фабрику дувана

Бањалука - Највећи произвођач дуванских производа у југоисточној Европи “Булгартабак” из Софије заинтересован је за куповину Фабрике дувана Бањалука, рекао је јуче премијер РС Aлександар Џомбић.

Он је истакао да ће Влада Српске дати пуни допринос да буде обезбијеђен такав трансфер.

- Имамо разговоре са стратешким партнером који жели да купи Фабрику дувана Бањалука и Влада Српске томе пружа пуну подршку, како бисмо добили партнера који жели да производи и развија ову фабрику - рекао је Џомбић.

Он је истакао да ће сачекати неколико дана да виде да ли овај партнер заиста жели да купи Фабрику, с обзиром на то да је у току анализа пословања и стања Фабрике од стране “Булгартабака”.

- Уколико они одустану, ићи ћемо у докапитализацију у складу са договором са садашњим партнером, који се очигледно није снашао и није кредибилан партнер који би могао да одржи производњу. Треба да обезбиједимо стратешког партнера - нагласио је Џомбић.

Директор Фабрике дувана Бањалука Симо Мишкић потврдио је да су представници ове бугарске компаније били у фабрици и упознали се са опремом којом располаже фабрика.

- Разговарали су и са већинским власником фабрике, али не знам о чему конкретно - истакао је Мишкић.

Он је истакао да је стање у Фабрици и даље тешко и да је смањен обим производње.

Фабрика дувана Бањалука тренутно запошљава 260 радника и ради смањеним капацитетом.

Власник предузећа “Aнтонић трејд” Небојша Aнтонић купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Правобранилаштво РС тужило је почетком октобра прошле године предузеће “Aнтонић трејд” због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора.

Савјет за приватизацију Републике Српске 19. јула је предложио Влади Српске формирање Комисије за преговоре са руководством Фабрике дувана Бањалука о докапитализацији овог предузећа, с циљем његове стабилизације, обезбјеђења стабилног пословања и очувања радних мјеста.

Радници

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Мирослав Маринковић истакао је да су радници за сваки договор који ће довести до тога да се коначно ријеши агонија у којој се већ дуже налазе.

- Ми желимо да Фабрика настави да ради и зато подржавамо сваког партнера који ће то омогућити - нагласио је Маринковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана