Бугари и званично преузели „Фабрику дувана“

РТРС
Бугари и званично преузели „Фабрику дувана“

Бањалука - Скупштина акционара бањалучке “Фабрике дувана” усвојила је одлуку да већински пакет акција ове фабрике преузме компанија “Булгартобако”, чиме је ова бугарска фирма и званично преузела овај погон.

Цветан Цветков из “Булгартобака” рекао је новинарима, након сједнице Скупштине акционара, да бугарска компанија има озбиљне пословне планове, те да ће они који захтијевају да буду што прије одрађени, као што су радови на више кровних конструкција, почети чим то временске прилике дозволе.

Он је најавио и да ће се извршити инвестирање у производне машине које ће бити увезене из Бугарске. “Имамо озбиљне планове са овом фабриком, а међу њима је и производња цигарета не само за БиХ, већ за тржиште земаља ЦЕФТА”, навео је Цветков.

Према његовим ријечима, производња би могла почети крајем године, а то зависи од времена извршења потребног ремонта.

Предсједник Синдикалне организације “Фабрике дувана” Мирослав Маринковић рекао је да радници у наредном периоду очекују да се изврши комплетна реконструкција производног циклуса и да ће синдикат и власник сачинити колективни уговор у складу са Законом Српске.

“Трудићемо се свим силама да права радника буду заштићена и очекујем да ће им доћи бољи дани”, нагласио је Маринковић.

Он је подсјетио да је, према раније потписаном меморандуму између Владе Српске и ове бугарске компаније, предвиђено да се задржи 250 радника у наредне три године, а да садашња дјелатност буде задржана у наредних пет година.

Уговор о купопродаји акција између већинског акционара “Антонић трејда” из Бањалуке, који је до сада би већински власник “Фабрике дувана”, и бугарске компаније закључен је у јуну и њиме је предвиђено преношење већинског и контролног пакета акција на купца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана