Бугари и Румуни на дну

Глас Српске
Бугари и Румуни на дну

БРИСЕЛ - Јаз у нивоу животног стандарда међу земљама ЕУ и њиховим грађанима и даље се продубљује, а са примањем нових чланица овај проблем биће све већи, упозоравају аналитичари.

Европска комисија је израчунала ниво живота у земљама чланицама на основу стандарда куповне моћи по становнику. За просјечну вриједност за ЕУ узет је показатељ од 100 јединица, преносе агенције.

Ствари најгоре стоје у Бугарској и Румунији: не достижу чак ни 50 јединица. Поред њих су се нашле Литванија и Летонија - између 50 и 60 јединица.

Показатељи Пољске, Мађарске и Естоније премашили су границу од 60, а Чешка и Словачка имају по 80 и 74. До просјечног нивоа не досежу Португалија и Грчка,
а Италија, као њихова "сестра" по дужничкој кризи, ипак се чврсто уклопила у 100 јединица.
На нивоу који је за остале недостижан налази се Луксембург са чак 283 јединице. Слиједе Холанђани, Скандинавци, Нијемци и Французи.

Шеф Одјељења за политичке интеграције ЕУ Института Европе РAН Николај Кавашњиков упозорава да ће број релативно сиромашних земаља у ЕУ расти.
- То је велики проблем. Међутим, оне нису могле бити остављене напољу. Бесмислено је очекивати да ће по нивоу живота стићи земље западне Европе, пошто се то највјероватније за нашег живота неће десити - тврди он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана