Буџету БиХ потребне додатне уштеде

Драгана Келеч
Буџету БиХ потребне додатне уштеде

БАЊАЛУКА - Средства од пете транше из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), које није повукла Централна банка БиХ, било би опасно искористити за подршку буџету заједничких институција БиХ, јер у том буџету треба правити додатне уштеде, а не отварати нове дефиците.

Рекао је ово јуче министар финансија Републике Српске Александар Џомбић, пренијела је Срна.

Он је коментаришући изјаву гувернера Централне банке Кемала Козарића да би 133 милиона долара које је одобрио Извршни одбор ММФ-а, а које Банка неће повући, могла бити искоришћена за рјешавање проблема буџета на нивоу БиХ, рекао да у цијелој БиХ треба прилагодити буџете и направити потпуну стабилизацију.

- Не требамо отварати нове дефиците као што је у буџету заједничких институција и треба урадити додатни напор да се изврши професионална анализа и да се види гдје се све могу уштедјети средстава - рекао је Џомбић.

Козарић је рекао да дио средстава од 187 милиона долара, које је Извршни одбор ММФ-а одобрио БиХ, неће бити повучен, јер су се у међувремену резерве стабилизовале и чак вратиле на већи ниво у односу на 2009. годину.

Џомбић је нагласио да постоји простор да се направе значајне уштеде у буџету заједничких институција, подсјетивши да то у претходном периоду није рађено.

- Раније су само ентитети вршили прилагођавање на расходовној страни и чинили значајније напоре, док то није био случај у заједничким институцијама и сад је вријеме да се уради и на нивоу БиХ - рекао је Џомбић.

Извршни одбор ММФ-а одобрио је у петак БиХ четврту и пету траншу из стенд-бај аранжмана у вриједности од 187 милиона, од којих ће бити повучена 54 милиона долара.

Од овог износа Република Српска треба да добије око 27 милиона марака.

Премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић рекао је да ће средства ММФ-а омогућити да се ова година заврши позитивно када су у питању ентитетски буџети.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске "SWOT" Саша Грабовац рекао је "Гласу Српске" да ће наставак стенд-бај аранжмана са ММФ-ом допринијети стабилности буџета оба ентита, али и цијеле БиХ.

-         То је добар показатељ који даје економску стабилност БиХ, али и позитиван сигнал инвеститорима. Ипак, треба да буде јасно да се новац ММФ-а мора вратити - рекао је Грабовац.

Реформе

Из ММФ-а је саопштено да ће ослобођена средства за БиХ помоћи да се остваре потребне инвестиције у инфраструктуру, које ће заједно са реформама тржишта рада и услова допринијети снажном и одрживом развоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана