Буџетски приходи РС 381,5 милиона КМ

Марина Чигоја
Буџетски приходи РС 381,5 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Буџетски приходи и приливи остварени у Републици Српској у првом кварталу 2010. године износе 381,5 милиона марака, што представља 24 одсто од годишњег буџета, односно 95 одсто од кварталног буџета РС.

Наводи се ово у консолидованом извјештају Министарства финансија РС о извршењу буџета РС у периоду од 1. јануара до 31. марта 2010. године.

Укупни расходи и одливи износили су 337,9 милиона марака и чине 84 одсто од кварталног буџета.

Буџетом Републике Српске за 2010. годину буџетска средства су планирана у износу од 1,6 милијарди марака.

У извјештају се наводи да домаћи приходи у првом кварталу износе 287,6 милиона марака или 86 одсто од кварталног буџета за 2010. годину.

- Њихову структуру чине индиректни порези који су остварени у укупном износу од 188,3 милиона марака, што представља 82 одсто у односу на буџет за прва три мјесеца 2010. године. Директни порези и непорески приходи које РС прикупља преко властитих рачуна остварени су у износу од 99,3 милиона марака, што представља 95 одсто у односу на буџет за прва три мјесеца 2010. године - истиче се у извјештају.

У оквиру планираног финансирања у 2010. години, остварени  су приливи у укупном износу од 93,9 милиона марака.

- Приливи по основу рефундације ино-кредита од крајњих корисника чине 3,7 милиона марака, док прилив по основу кредита Међународног монетарног фонда (ММФ) за подршку буџету износи 90,2 милиона марака - пише у извјештају.

Додаје се да су, поред планираних буџетских средстава, остварени и ванбуџетски приходи и приливи који су евидентирани у Главној књизи трезора, а нису планирани буџетом.

- Укупни консолидовани приходи и приливи у овом периоду износе 405,8 милиона, док су укупни консолидовани расходи и одливи 357,4 милиона марака - наводи се у извјештају.

Стање новчаних средстава на редовним и намјенским рачунима буџета Републике Српске 31. марта 2010. године износило је 583,8 милиона марака, од чега се на ESCROW рачунима налази 469 милиона марака.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је да је без обзира на смањене привредне активности, што је карактеристично за зимски период, ситуација у буџету РС јако добра.

- Смањена привредна кретања утицала су на то да приходи у буџету буду нешто мањи него што је планирано. У сљедећем кварталу можемо да очекујемо бољу ситуацију. Без обзира на све спољне утицаје, буџет РС од почетка године није доживио неки значајнији подбачај прихода - казао је Вукмирица.

Ино-дуг

У извјештају Министарства финансија РС наводи се да је ино-дуг редовно сервисиран и да је за те потребе издвојено 14,5 милиона марака.

- Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга. Из редовних буџетских средстава издвојено је 200 хиљада марака, док је са намјенских рачуна средстава приватизације и сукцесије издвојен 23,1 милион марака - наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана