Буџетски дефицити руше рејтинг еврозоне

Глас Српске
Буџетски дефицити руше рејтинг еврозоне

ФРAНКФУРТ - Високи дефицити јавних финансија, који су у појединим земљама еврозоне достигли и двоцифрен број, могу да проузрокују смањивање рејтинга и другим земљама еврозоне, а не само Грчкој, упозорио је јуче члан извршног савјета Европске централне банке (ЕЦБ) Јирген Штарк, пренио је Танјуг.

Он је објаснио да ово значи да се не може искључити могућност смањивања рејтинга и за друге земље, а могу да се очекују и даље негативне реакције финансијских тржишта.

Штарк очекује да ће привреда 16-члане еврозоне ове године забиљежити умјерени раст, али је упозорио на могуће компликације и несигурност која се надвила над привредним изгледима региона.

- Упркос наставку економског оживљавања, инфлација би могла да остане ниска у предстојећем периоду од 18 мјесеци до двије године - истакао је Штарк.

Њемачки недјељник "Шпигл" (Der Spigel) објавио је ове седмице тајни документ Европске комисије (ЕК) у којем се упозорава да високи буџетски дефицити неких земаља и разлике у конкурентности привреда чланица заједничке валутне уније угрожавају будућност еврозоне.

У том документу упозорава се да неуравнотежености које из тога проистичу "изазивају озбиљне бојазни које се односе на еврозону као цјелину".

Експерти Европске комисије у тој анализи, припремљеној за министре финансија еврозоне, изражавају страховања да ће развој ситуације у Грчкој, као и све веће разлике у привредном развоју у земљама које су националне валуте замијениле за евро, ослабити повјерење у заједничку европску валуту и угрозити заједништво монетарне уније.

- Највеће бриге Бриселу задаје ситуација у земљама које су у прошлости гомилале високе дефиците текућих рачуна платног биланса И, захваљујући ниским каматама, годинама живјеле на дуг. Сада те земље, међу које се убрајају Шпанија, Грчка и Ирска, морају да се боре са прекомјерним дефицитима - истичу европски аналитичари.

Грчка

Министар финансија Грчке Јоргос Папаконстантину одбацио је спекулације да би његова земља могла да изађе из зоне евра. Он је те вијести оцијенио као апсурдне и изразио наду да ће његова земља "сама успјети да ријеши проблем огромног буџетског дефицита". У Грчкој је у 2009. години забиљежен дефицит буџета од 12,7 одсто бруто друштвеног производа (БДП), због чега је влада те земље за ову годину поставила циљ смањење расхода за десет милијарди евра, како би спустила дефицит на девет одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана