Будућност доноси нове професије

Агенције
Будућност доноси нове професије

Њујорк - Aдвокат, банкар и брокер су занимања која се спомињу кад се говори о изврсној заради, међутим у будућности она више неће бити “у моди”.

Стручњаци тврде да ће требати окренути нову страницу, те своје способности ускладити с временом.

У идућих десет до 20 година велике су шансе да ће послови које данас радимо бити сасвим другачији, пренијели су портали.

Занимања која данас не постоје, попут “вертикалног фармера” или “особе која израђује дијелове тијела”, могла би бити модерна занимања, као што су то данас, на примјер, консултанти за медије.

- Британска популација стари, па ће та старија популација требати и другачију здравствену његу - казао је за Телеграф водећи футуролог Џејмс Белини и додао да ће можда бити потребни консултанти за старије, који ће специјализовати личну његу за старије пацијенте.

Такође види велике промјене у пољопривреди, у којој се већ сад види недостатак извора за храну, а у којој ће генетички модификовани производи постати уобичајени, једнако као и вертикални узгој, којим би се уштедјело на простору.

Футуролог Ијан Пирсон тврди да ће све бржим развојем рачунара људи у бици за посао морати да изоштре прије свега своје “људске способности”.

- Кад рачунари постану интелигентнији, посао који ће људи преузети захтијеваће особине као што су вођство, мотивација и саосјећајност - казао је Пирсон.

Футуролог и пословни психолог Карен Молони се слаже с њим, те истиче да ће свијет људе подијелити на оне који се разумију у технологију и оне који се у њу не разумију.

- Они који знају да програмирају креираће свијет у којем живимо, тако да мислим да се треба убацити у то поље - казала је Молони и навела називе послова као што је “хаптички програмер”, односно особа која користи науку додира да би развила производе и сервисе.

Најплаћенији послови будућности

- Дигитални архитекта, који ће дизајнирати виртуелне зграде за пропагандне поруке

- Његоватељ старијих особа у њиховим домовима

- Особа за израду дијелова тијела за атлетичаре и војнике

- Контролор климе, односно особа која ће управљати и мијењати временске обрасце

- Особа за дизајнирање и управљање холограмима виртуалних људи

- Брокер за вријеме, који ће управљати вашим вишком времена, које ћете моћи неком понудити у замјену за новац или неку другу робу

- Лични менаџер за брендове, који ће развијати и управљати вашим личним брендом

- Хаптички програмер, користи науку додира за развој производа

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана