Будући партнери на провјери

Драгана Келеч
Будући партнери на провјери

Бањалука - Све више предузетника у Српској приликом склапања бизниса са новим пословним партнерима настоји да смањи ризик у пословању, па провјерава способност и рад својих будућих сарадника, што показује и податак да је Привредна комора РС од почетка године добила 24 захтјева за израду информације о бонитету предузећа.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

- Информације о бонитету потребне су свим пословним субјектима, посебно за потребе учешћа на јавним тендерима, као и при склапању послова са новим домаћим или страним пословним партнером, с циљем провјере његове укупне пословне способности и смањења ризика пословања - истакао је Благојевић.

Нагласио је да је Привредна комора РС током 2011. године издала 38 потврда о бонитету предузећа.

- Редовна процедура за издавање информације о бонитету траје од два до 12 дана. Информација о бонитету се може издати по скраћеном или по хитном поступку истог дана када је поднесен захтјев - истакао је Благојевић и додао да је, с циљем смањења дуговања и заустављања тренда раста ненаплаћених потраживања, Привредна комора РС обезбиједила могућност провјере бонитета потенцијалних купаца из цијеле БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, те Румуније.

У "Крајина петролу" у Бањалуци казали су да је провјера бонитета будућих сарадника значајна, али да фирме увијек имају могућности да сакрију неке податке о свом пословању.

- Захваљујући потврдама о бонитету постоји увид у цијело пословање фирме са којом се не сарађује, али упркос томе, постоје и оне фирме које истакну неке податке, а неке сакрију. Увијек се зна које информације се не смију сакрити, а које смију - рекли су у "Крајина петролу".

И у дервентској Фабрици обуће "Санино" истичу да је веома корисно за предузетнике када имају могућност да провјере своје пословне партнере.

- Посебно је корисно за оне предузетнике који склапају уговоре о сарадњи са пословним партнерима са којима раније нису сарађивали - истичу у овој фабрици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана