Бржим реформама до ниже незапослености

Марина Чигоја
Бржим реформама до ниже незапослености

Бањалука - Извршни одбор Међународног монетарног фонда (ММФ) оцијенио је да је у БиХ остварен напредак, али је упозорио да се економија још суочава са великим изазовима и позвао власти да убрзају кључне реформе како би постигли одржив привредни раст и смањили високу стопу незапослености.

Преглед стања у БиХ нашао се пред Извршним одбором ММФ-а 23. октобра, а послије анализе изнесена је процјена да би раст бруто домаћег производа у овој години требало да износи два одсто.

Извршни директори су поздравили појачавање економске активности послије прошлогодишњих разарајућих поплава и неповољног спољног окружења, али су истакли да се БиХ још суочава са великим изазовима. Навели су да је мањак напретка у структуралним реформама, који је дјелимично изазван због компликованог уставног уређења земље, кочио приватна улагања, ограничавао производњу и одржао високи степен незапослености, нарочито међу младима.

- Потребан је снажан напредак у спровођењу структуралних реформи, укључујући даље унапређење пословног окружења и функционисање тржишта рада с циљем повећања инвестиција и производње, те смањења високе стопе незапослености - наведено је у саопштењу ММФ-а.

Истакнуто је да јавни дуг мора ићи силазном путањом, а да важне приоритете представљају и унапређење прикупљања прихода, побољшавање квалитета и ефикасности јавне потрошње и обуздавање неприоритетне потрошње како би био створен простор за инвестиције у инфраструктуру.

Директори ММФ-а су упозорили и да власти треба да се позабаве преосталим слабостима банкарског система израженим нарочито код банака са домаћим капиталом и да истовремено креирају јачу безбједносну мрежу финансијског сектора. Поздравили су опредијељеност власти да се позабаве недостацима оквира за спречавање прања новца и борбу против финансирања тероризма.

Агенда

Директори ММФ-а су поздравили недавно усвајање реформске агенде чији је циљ, између осталог, убрзавање раста приватног сектора и одржавање макроекономске стабилности. Упозорили су, међутим, да ће за реформе требати времена и да несигурност и крхка политичка ситуација представљају значајне ризике за правовремено спровођење реформске агенде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана