Бржим протоком робе до уштеде времена и новца

Данијела Бајић
Бржим протоком робе до уштеде времена и новца

БАЊАЛУКА - Интегрисани гранични прелаз с обје стране Дрине омогућио би бржи и једноставнији проток робе због чега привредници у Српској, којима је Србија један од највећих спољнотрговинских партнера, поручују да процедуру на прелазима Рача - Сремска Рача и Вардиште -

Котроман треба поједноставити што прије, јер много времена и новца губе на чекању у колонама дугим и по неколико километара. 

 

Жељко Берић из Прњавора, који се бави превозом робе у Србију, казао је да би интегрисани гранични систем био спас првенствено за превознике, који много времена изгубе чекајући на граници. 

- Робу највише превозим преко граничног прелаза на Рачи, гдје знам чекати сатима. Фитосанитарни преглед ради до подне, суботом не ради и ако до тада не дођемо на ред немамо другог избора него да се паркирамо или вратимо - казао је Берић.

Да вријеме чекања на граничним прелазима са Србијом буде скраћено инсистирају и привредници из источног дијела Српске, који траже отварање и стављање у функцију прелаза и моста "Братољуб" у Братунцу.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић рекао је за "Глас Српске" да је проток робе са обје стране Дрине велики због чега је причу о интегрисаном граничном прелазу неопходно реализовати у што краћем року.

- Иницијативе које се у посљедње вријеме све више појављују наглашавају, између осталог, и причу о "Отвореном Балкану", који би такође убрзао проток робе, људи и услуга и гдје би се кроз интегрисане граничне прелазе омогућило да постоје траке којима би роба несметано ишла, као што је то између земаља Европске уније - казао је Ћорић.

Осим тога важно је, истиче он, да гранични прелази буду и инфраструктурно добро опремљени.

- На примјер, прелаз на Рачи нема ни основних услова за шпедитере, конкретно мислим на прилазне путеве - рекао је Ћорић. 

Да би формирање интегрисаних граничних прелаза био значајан искорак за олакшавање спољнотрговинског промета и унапређење пословања домаћих привредника у петак су на састанку оцијенили и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар безбједности Ненад Нешић.

Кошарац је том приликом информисао Нешића о исказаним потребама пословне заједнице Српске и ФБиХ у вези са формирањем интегрисаних граничних прелаза ради омогућавања несметаног промета робе.

- О томе сам разговарао и са министром унутрашње и спољне трговине Србије Томиславом Момировићем.

Охрабрује ме спремност надлежних у Србији да ово питање ставе у фокус активности у наредном периоду - истакао је Кошарац.

Нешић је нагласио да подржава иницијативе о формирању интегрисаних граничних прелаза те изразио пуну спремност за покретање потребних активности из надлежности Министарства безбједности у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана