Брза регистрација повећала број нових фирми за 25 одсто

Марина Чигоја
Брза регистрација повећала број нових фирми за 25 одсто

Бањалука - Број регистрованих предузећа у Српској од успостављања једношалтерског система регистрације повећан је у посљедње двије године за скоро 25 одсто, што показује да је ова реформа дала изузетне ефекте.

Резултати реформе анализирани су јуче на регионалној конференцији "Двије године од успостављања једношалтерског система регистрације пословних субјеката", коју је организовала Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ). Директор АПИФ-а Јелена Ћетковић истакла је да су конференцију организовали с циљем унапређења привредног амбијента и захвалила на подршци Влади РС.

- Резултати увођења једношалтерског система су видљиви. Имали смо велико повећање броја регистрованих фирми све до поплава које су нас задесиле у прошлој години након којих је забиљежен благи пад. Али, укупан резултат показује да је број регистрованих предузећа повећан за близу 25 одсто у односу на претходне двије године. Највише је регистровано друштава са ограниченом одговорношћу, јер је са једном марком оснивачког улога и доласком на наше шалтере за 70 до 80 КМ могуће покренути бизнис - нагласила је Ћетковићева.

У другој фази реформе идуће године биће омогућена и регистрација електронским путем.

- Очекујемо да ће у 2016. години бити успостављена онлајн регистрација која ће привредницима омогућити да из своје фотеље региструју фирму - нагласила је Ћетковићева подсјетивши да АПИФ, поред регистра привредних субјеката, води и регистар финансијских извјештаја, жиро-рачуна, пољопривредних газдинстава, туристичких објеката и јавних предузећа.

Премијер РС Жељка Цвијановић је истакла да друга фаза реформе, која подразумијева онлајн регистрацију, није раније реализована због финансијских околности.

- Сигурна сам да ћемо у 2016. години ући у ту фазу. Као резултат новог начина регистрације привредних субјеката имамо 24 до 25 одсто више регистрованих субјеката и регистрација је знатно јефтинија. Нема више обавезе оснивачког капитала од 2.000 КМ, а значајно су смањени или потпуно укинути трошкови који се односе на судске и административне таксе, нотарске накнаде и слично. Обезбијеђена је могућност да субјекти на једном мјесту региструју фирму - казала је Цвијановићева.

РС је, према њеним ријечима, најбоља у региону по условима регистрације фирми без обзира на уочене проблеме у том процесу.

- Појавили су се и неки проблеми, јер некада сав посао не буде ријешен за три дана, али то се рјешава у ходу. Проблем је и што су неки остављали неизмирене обавезе у једном предузећу, а регистровали су ново, али и ту смо законодавно реаговали како бисмо то спријечили - рекла је Цвијановићева.

Истакла је да је један од проблема и дуго чекање на ПДВ број и несинхронизована политика различитих нивоа власти.

- Док смо ми смањивали накнаде и таксе, истовремено је на нивоу БиХ дошло до поскупљења одређених административних такси са 10 на 40 КМ. Тражили смо и тражимо и даље да то буде враћено на претходно стање, јер не видимо логику у томе да РС уводи олакшице, а да истовремено на нивоу БиХ неко повећава оптерећење. Имамо притужбе субјеката да дуго чекају на ПДВ број и разговарали смо са представницима Управе за индиректно опорезивање и Савјета министра БиХ да та питања буду ријешена - казала је Цвијановићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић је истакао да је Влада спровела квалитетну реформу која је дала изузетне резултате.

- Реални сектор је ову реформу такође оцијенио веома позитивно. Она није једина и биће их још, јер је суштина наше политике да стварамо што повољније пословно окружење - нагласио је Ђокић.

Из Министарства правде РС су подсјетили да је на посљедњој сједници Народне скупштине усвојен нацрт измјена Закона о регистрацији пословних субјеката којим је, између осталог, прописан ефикаснији и јефтинији поступак ликвидације субјеката по службеној дужности у случају да нису ускладили своју правну форму са Законом о привредним друштвима. Према њиховим подацима у јединственом регистру пословних субјеката тренутно има око 20.000 пословних субјеката који нису ускладили своју правну форму са Законом о привредним друштвима, а циљ измјена закона је да јединствени регистар пословних субјеката чине само активни пословни субјекти, који уредно послују и измирују обавезе према Пореској управи.

Конференцији је присуствовало више од 70 учесника из педесетак институција.

Искуства у Хрватској

Члан Управе Финансијске агенције из Хрватске Жељко Павић рекао је да у Хрватској годинама постоји једношалтерски систем регистрације.

- За регистрацију предузећа у Хрватској потребно је неколико куна и завршена је за неколико сати - истакао је Павић и навео да РС иде добрим путем и да годинама успјешно сарађују са АПИФ-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана