Бруто минималац ублажава губитке превозника

Милијана Латиновић
Бруто минималац ублажава губитке превозника

БАЊАЛУКА - Превозници у међународном путничком превозу у Српској биљеже финансијске губитке веће од 70 одсто у односу на прошлу годину, а помоћ Владе Српске у исплати бруто минималних плата за јун и јул донекле ће ублажити посљедице кризе изазване пандемијом вируса корона.

Уредба о поступку додјеле средстава привредним субјектима у области међународног превоза лица у друмском саобраћају и пружању аеродромских услуга за санирање финансијских губитака због посљедица пандемије вируса корона ступила је на снагу 6. октобра, а привредници у овом сектору имају рок од 30 дана да поднесу захтјев за добијање помоћи.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза у Привредној комори РС Дејан Мијић каже за “Глас Српске” да је сектор међународног путничког превоза драстично погођен пандемијом вируса корона те да проблеми и даље трају због ограничења кретања путника у земље Европске уније.

- Драстично је опао превоз путника и ка Србији. Превозници који се баве искључиво превозом путника у међународном саобраћају раде са приходом који се креће од свега четири до 15 одсто у односу на прошлу годину - рекао је Мијић.

Додао је да ситуацију отежава то што сва та предузећа имају обавезе у земљама са којима одржавају линије.

- Возила су изузетно скупа, купљена уз помоћ кредита, предузећа немају могућност да измирују те обавезе већ неко вријеме, а радници су на чекању. Захваљујући помоћи Владе РС запослени у сектору међународног превоза путника за јун и јул добиће минималну плату са порезима и доприносима - рекао је Мијић.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић истиче да је ова уредба резултат вишемјесечних преговора и напора представника Коморе, односно Удружења и Министарства саобраћаја и веза РС с циљем обезбјеђења средстава предузећима која се баве јавним превозом лица у међународном друмском саобраћају, а која се налазе на ивици егзистенције.

- Многима од њих блокирани су рачуни, а поједини су од појаве вируса корона морали потпуно обуставити рад. Сматрамо да је овакав вид сарадње и заједничког дјеловања са надлежним министарством најбољи пут за остварење права и помоћи за угрожена предузећа, на чему ће Комора наставити да инсистира и у наредном периоду - рекао је Благојевић.

Од појаве вируса корона у Српској до 10. маја био је обустављен јавни превоз лица на међународним, републичким, подручним аутобуским линијама и аутобуским линијама на подручју јединица локалне самоуправе. Од 11. маја јавни превоз у друмском саобраћају у Српској одвија се са попуњеношћу аутобуса до 50 одсто и уз максималне редукције полазака. Од 1. јуна успостављене су редуковане линије са Србијом и Црном Гором, док је превоз путника у ваздушном саобраћају скоро потпуно обустављен.

 Унутрашњи саобраћај

Дејан Мијић је рекао да наведеном уредбом није обухваћен превоз путника у унутрашњем јавном саобраћају, односно, на градским, приградским и републичким линијама.

- И у тим сегментима је ситуација веома тешка, много је запослених, а путника све мање. Најтеже је погођена Бањалука, али охрабрује нас потез Градске управе која ће покушати да надомјести те губитке, на чему смо веома захвални - рекао је Мијић.

Бањалучки одборници прихватили су одлуку да за субвенције превозницима у градском и приградском саобраћају буде додијељено 450.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана