Број радника у дервентској Фабрици цијеви “Унис” расте упркос кризи

Данијела Бајић
Број радника у дервентској Фабрици цијеви “Унис” расте упркос кризи

БАЊАЛУКА - Турбуленције на глобалном тржишту нису успориле производњу у Фабрици цијеви “Унис” из Дервенте која, упркос свим проблемима, сада броји више од 100 радника.

Цијеви из дервентске фабрике “Унис” од новембра прошле године, када су након вишегодишњег застоја у раду и спроведеног стечаја машине поново почеле са радом, своје мјесто нашле су на хрватском, мађарском, српском, словачком, чешком, италијанском, као и још многим другим тржиштима.

Власник компаније “Фрукта трејд”, која је прије годину и по за 12,19 милиона марака купила Фабрику “Унис”, Душан Рељић казао је за “Глас Српске” да је, имајући у виду ситуацију у свијету, задовољан динамиком развоја “Униса”, те да је пад цијена челика мало узбуркао пословање, али да то полако превазилазе.

- Због пада цијена челика имали смо један тежи период, надамо се да ћемо то ускоро превазићи. Упркос томе, и даље мјесечно производимо и до 3.500 тона различитих цијеви. Сваког мјесеца из наше фабрике у иностранство оде најмање 20 шлепера робе - казао је Рељић.

Додао је да је ова фабрика цијеви склопила договор са компанијом “Мубеа” из Аустрије, једним од свјетских лидера у производњи компоненти за аутомобилску индустрију, која у “Унисовим” халама већ ствара нове производе, а план је да у наредне двије године запосли око 800 људи.

- Ријеч је о корпорацији која је већ покренула производњу у Дервенти и тренутно запошљава око 250 радника - рекао је Рељић.

Додао је да је част сарађивати са том компанијом која, између осталог, прави фелне за најбоље марке аутомобила.

- Компанија “Мубеа”, поред хале, користи и друге наше ресурсе. Осим тога, за њих радимо и неке друге услуге - истакао је Рељић.

Он је подсјетио да је нови “Унис” производњу отпочео са 35 радника, док их данас ради три пута више. Према његовим ријечима, само за почетну производњу издвојено је 12 милиона, док ће до марта све укупно коштати 40 милиона КМ да би се могло несметано радити.

- Неизвјесна ситуација на тржишту није нас поколебала ни у једном тренутку од идеје да у том пропалом предузећу поново покренемо производњу. И оно што је најважније, “Унис”, који је прије важио за једну од најбољих фирми у Европи, задржао је стари квалитет - нагласио је Рељић.

“Унис”, чије су цијеви увелико присутне и на домаћем тржишту, у првим мјесецима рада на мјесечном нивоу успијевао је да произведе и по 2.000 тона цијеви.

Циљ ове дервентске фабрике, како је Рељић раније истакао, је да сваког мјесеца на постојећим машинама, без докупљивања нове технологије, произведе од 7.000 до 8.000 тона различитих цијеви.

Стечајни поступак

Стечај у “Унису” отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа тада је процијењена на више од 40 милиона марака. Прве три лицитације су пропале, а на четвртој је предузеће отишло у руке компаније “Фрукта трејд”. Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана