Број лизинг уговора смањен за 17 одсто

Сања Јокић
Број лизинг уговора смањен за 17 одсто

Бањалука - Да се становници БиХ све мање одлучују за склапање лизинг уговора говоре подаци Удружења за лизинг, према којима је број потписаних уговора у БиХ за првих пет мјесеци ове године мањи за 17 одсто у односу на исти период прошле године.

Укупан број реализованих лизинг уговора у БиХ током првих пет мјесеци ове године износио је 2.263, што је за око 500 мање у односу на 2011. годину.

Број закључених лизинга за моторна возила, за првих пет мјесеци, са прошлогодишњих 2.440 пао је на 1.888, што указује на пад од 22 одсто.

- Слабије интересовање је и за лизинг уговоре за некретнине, те су тако прошле године за пет мјесеци потписана 52 таква уговора, што је за 18 више у односу на ову годину. Када је ријеч о лизингу на опрему, забиљежен је раст од 31 одсто, те је тако за првих пет мјесеци прошле године склопљено 259 оваквих уговора, док је та цифра у 2012. години "скочила" на 341 - истакли су у овом удружењу.

Члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић је рекао да је смањено интересовање за лизинг посљедица тешке економске ситуације и смањених финансијских могућности становништва и привредних субјеката.

- Процедура око лизинг уговора је доста компликована и тражи више времена у пракси него што је представљено. Додатна отежавајућа околност је и чињеница да је каматна стопа код лизинга нешто виша него када се узима кредит - додао је Тодоровић.

У Агенцији за банкарство РС казали су да су до краја марта ове године укупна потраживања давалаца лизинга у РС износила 77,1 милион КМ са стопом раста од један одсто у односу на крај 2011. године.

- Потраживања од правних лица износила су 65,9 милиона КМ или 85 одсто од укупних потраживања са стопом раста од један одсто. Потраживања од физичких лица износила су 9,8 милиона КМ или 13 одсто од укупних потраживања са стопом раста од два одсто, док су потраживања од предузетника и осталих 1,4 милиона КМ или два одсто са стопом раста од осам одсто у односу на крај 2011 - истакли су у Агенцији.

Додали су да су потраживања за путничка возила износила 20,4 милиона КМ, за возила за обављање дјелатности 34,5 милиона КМ, за машине и опрему 21,3 милиона, за некретнине 0,4 милиона КМ, а за остало 0,4 милиона КМ.

Да ни у сусједној Србији у области лизинга "не цвјетају руже" говоре подаци Удружења банака Србије, по којима је током пет мјесеци ове године број закључених лизинг уговора пао за 11,9 одсто, односно са 9.182 на 8.089. И лизинг тржиште у Хрватској знатно је пало.

Лизинг и кредит

- Основна разлика између кредита и лизинга је то што ако, на примјер, узмете аутомобил на лизинг, он ће бити ваш тек када га у потпуности исплатите, док када возило дигнете на кредит, оно је аутоматски у вашем власништву. Осим тога, када је аутомобил под лизингом, лизинг друштва га обично стављају под каско осигурање, да би се осигурали на вријеме, што је додатни трошак, док ову обавезу немате у случају кредита - појаснио је Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана