Број издатих грађевинских дозвола у Српској у паду: Успорене процедуре одгодиле изградњу

Данијела Бајић
Број издатих грађевинских дозвола у Српској у паду: Успорене процедуре одгодиле изградњу

БАЊАЛУКА - Број издатих грађевинских дозвола за градњу у мају ове године у Српској мањи је за 17 одсто у односу на исти период лани, а највећи разлози су, кажу у грађевинским предузећима, додатно успорена административна процедура и одлагање градње због вируса корона.

Према подацима Републичког завода за статистику у мају ове године издато је 78 грађевинских дозвола, углавном за објекте у високоградњи. Статистичари су израчунали да је највише грађевинских дозвола издато за новоградњу, односно 68, док је за доградњу и надоградњу издато пет дозвола, колико и за остале реконструкције.

- Број предвиђених станова за градњу у мају ове године у односу на просјечан број предвиђених станова за градњу у 2020. мањи је за 11,8 одсто. У поређењу са мајем лани, у петом мјесецу ове године издато је 29,2 одсто мање грађевинских дозвола за станове - казали су у Заводу за статистику.

Секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић каже да је у самој пандемији био отежан процес градње с једне стране, док су са друге стране инвеститори одгађали градњу планираних објеката, због чега су сад на ред за градњу дошле и инвестиције за које је грађевинска дозвола издата у претходном периоду.

- Практично усљед пандемије успорени су сви процеси па тако и све у области грађевинарства, од пројектовања, градње до дозвола. Након поновног успостављања тражње станова, која је већ прошлог љета достигла ниво прије појаве пандемије, а тренд је настављен и ове године,  дошло је до деблокаде инвестиција тако да се сада упоредо са планираним раде и инвестиције које су биле на чекању три до четири мјесеца - казао је Петровић.

Власник предузећа “Фалкон” из Теслића Момир Смиљанић каже да је вирус корона све успорио, од администрације до градње.  

- На то је свашта о утицало, а највише процедуре за добијање грађевинских дозвола, које никад нису биле једноставне, а вирус их је само додатно закомпликовао - рекао је Смиљанић. Додао је да грађевинска предузећа, између осталог, мучи и недостатак одређених материјала, док су цијене оног што се може наћи на тржишту отишле у небо.

У приједорском предузећу “МБ Модул” кажу да фирме на грађевинску дозволу чекају више од осам мјесеци.

- Процедура око дозвола је толико компликована да се дешава да људи, који започну тај процес, просто се запетљају у сва та документа па одлуче да наставе на црно - казао је директор овог грађевинског предузећа Милан Мамлић.

Додао је да потражње за некретнинама, за разлику од осталих сегмената, за сада није у паду, што даје наду да ће грађевински сектор, упркос свим проблемима, опстати и у наредном периоду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана