Број издатих грађевинских дозвола у паду: Пред неимарима неизвјесна сезона

Милијана Латиновић
Број издатих грађевинских дозвола у паду: Пред неимарима неизвјесна сезона

Бањалука - Да је пред неимарима у Републици Српској неизвјесна сезона потврђује податак да је у априлу ове године издато свега 87 грађевинских дозвола, што је за 7,4 одсто мање у односу на исти период лани, а у грађевинским предузећима кажу да су томе кумовале компликоване административне процедуре и масовни одласци радника.

Према подацима Републичког завода за статистику, у априлу ове године у објектима за које су издате грађевинске дозволе предвиђена је изградња 159 станова, што је за 38,4 одсто мање у односу на исти период 2018. године.

Статистичари су израчунали да је највише грађевинских дозвола издато за новоградњу, односно 72, док је за доградњу и надоградњу издато шест дозвола, а девет за остале реконструкције.

У грађевинским предузећима широм Републике Српске кажу да ће се пад броја издатих грађевинских дозвола, у смислу обима посла на градилиштима, осјетити тек у наредном периоду.

- Зграде за које су лани издате грађевинске дозволе још су у изградњи. За сада немамо већих проблема и прихватамо онолико посла за колико имамо радника. Било је одлива кадра, али и даље успијевамо да завршимо све послове у року - казао је извршни директор прњаворског грађевинског предузећа “Градип” Милан Бијелић.

Власник и директор теслићког предузећа “Фалкон” Момир Смиљанић није оптимистичан када је ријеч о опстанку грађевинског сектора.

- Чудна је нека клима у друштву генерално. Недостатак радника мучи сва предузећа, а кад нема радника, не можете ни прихватити послове. И процедуре за добијање грађевинских дозвола су компликоване, а и куповна моћ становништва је пала, што такође утиче на градњу и продају станова - рекао је Смиљанић и нагласио да ни сам не зна каква грађевинска сезона их очекује.

У приједорском предузећу “МБ Модул” кажу да за сада немају већих проблема, иако радници свакодневно одлазе.

- Успијевали смо до сада да поштујемо све рокове и да на вријеме предамо зграде на коришћење. Генерално код нас се не осјети пад, када је ријеч о броју издатих грађевинских дозвола, јер смо у овој години добили скоро дупло више дозвола у односу на претходну годину - рекао је директор тог предузећа Милан Мамлић.

 

*Структура станова за које су грађевинске дозволе издате у априлу

42,1 одсто - двособни

26,4 одсто - једнособни

22,6 одсто - трособни

5,7 одсто - петособни и вишесобни

3,1 одсто - четворособни

(направити графикон-питу)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана