Број чланова Европског добровољног пензијског фонда константно расте: За пензију додатно штеди 31.500 радника

Милијана Латиновић
Број чланова Европског добровољног пензијског фонда константно расте: За пензију додатно штеди 31.500 радника

БАЊАЛУКА - Пензије из Европског добровољног пензијског фонда (ЕПФ) легле су до сада на рачуне више од 500 чланова, а највећи исплаћени износ био је нешто више од 3.000 марака.

Рекла је то за “Глас Српске” директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак, нагласивши да је сваки девети запослени у Српској члан ЕПФ-а, односно добровољни пензијски допринос тренутно се уплаћује за више од 31.500 чланова.

- Овај број се непрекидно мијења, јер број активних чланова постепено и континуирано расте, што говори у прилог да таквим темпом расте и повјерење у ЕПФ - истакла је Дробњакова.

Додала је да је пандемија успорила планирани раст и развој, али га није зауставила.

- Колико се обим активности ЕПФ-а повећао говори и чињеница да смо прије годину говорили о десетинама чланова који су повукли средства која су штедјели као добровољну пензију. Сада већ можемо поносно рећи да смо исплатили више од 500 чланова  фонда који су стекли услов за располагање средствима или смо исплаћивали акумулирана средства насљедницима преминулих чланова, од чега само у току ове године више од 300 чланова - рекла је Дробњакова, додавши да се захтјеви за исплату најчешће подударају са одласком чланова у редовну пензију. Износ који је акумулиран, појашњава она, зависи од периода уплате у фонд, висине мјесечног пензијског доприноса, као и приноса фонда.

- Како вријеме буде протицало износ и број исплата ће бити све већи, будући да број чланова фонда континуирано расте, као и њихова акумулирана средства. Просјечна исплата је до сада била око 400 КМ. Имали смо случајеве исплате чланова који су имали само једну уплату у ЕПФ, али су отишли у старосну пензију и престали да буду запослени код послодавца који им је вршио уплате. Значајно већи износи исплата су код чланова који су неколико година акумулирали средства и код којих је износ уплате на мјесечном нивоу био 100 КМ - рекла је Дробњакова.

Говорећи о плановима за ову годину, истакла је да ће ЕПФ наставити да шири свијест о потреби штедње, информише јавност о добровољној штедњи и њеним предностима, те константно пружа услуге својим члановима. Дробњакова је нагласила да је један од приоритета подстицање послодаваца у Српској који још нису организовали пензијски план за своје запослене, да то учине, без обзира на дјелатност пословања.Европски добровољни фонд су у децембру 2017. године основали Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Скупна покојнинска дружба из Љубљане, а оснивање су тада подржале и институције Српске. Већина корисника фонду је приступила уз помоћ послодаваца.

 Влада РС

Гордана Дробњак је казала да је у јеку пандемије у потпуности имплементиран пензијски план Владе РС. 

- Захвалност за оперативну имплементацију овако великог пројекта дугујемо, прије свега, запосленима у институцијама Владе који су показали висок ниво професионализма, али и запосленима у Друштву који су под отежаним околностима рада успјели да изврше своје оперативне задатке. Упркос пандемији и ванредним околностима, добровољно пензијско осигурање заживјело је у Српској, с тим што је пред нама и даље дуг пут како би се искористили потенцијали овог производа - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана