Број богатих порастао за 12 одсто

Глас Српске
Број богатих порастао за 12 одсто

ЊУЈОРК - Скоро 40 одсто свјетског богатства налази се у рукама приближно један одсто домаћинстава у свијету, показала је најновија студија, указујући на изразитије неједнакости послије посљедње свјетске кризе.

Број богатих домаћинстава широм свијета увећан је за 12 одсто у 2010. години, показала је студија Бостон консалтинг групе, пренијеле су агенције.

У рукама тих домаћинстава лани је тако било 39 одсто укупног свјетског богатства, насупрот 37 одсто у претходној години. Упркос томе што су биле главни центар глобалне финансијске кризе, СAД биљеже далеко највећи број милионерских домаћинстава, њих 5,2 милиона, што је за 1,3 одсто више него у 2009. години.

Јапан је на другом мјесту са 1,53 милиона домаћинстава, а Кина је трећа, са 1,11 милиона. Тржишта у настајању у Aзији ипак могу очекивати највећи раст броја богатих домаћинстава, с обзиром на то да им је удио у прошлој години увећан за 2,9 процентних бодова у односу на претходну годину, наводи се у студији.

Сингапур

Сићушна азијска привредна сила Сингапур биљежи најизразитији раст броја домаћинстава која управљају имовином већом од милион долара. Више од 15 одсто тамошњих домаћинстава управља с више од милион долара, што је далеко више у поређењу са Швајцарском и нафтом богатим земљама Aрапског залива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана