Британска криза опаснија од грчке

Глас Српске
Британска криза опаснија од грчке

ЛОНДОН - Британске јавне финансије у горем су стању од грчких, с обзиром на то да је у британском буџету у јануару забиљежен нето мањак од 4,3 милијарде фунти, показали су најновији подаци о владиним позајмицама, јавиле су агенције.

Истраживање британског Националног бироа за статистику показало је да је земља на путу да ове године забиљежи дефицит од 180 милијарди фунти, или 12,8 одсто бруто друштвеног производа (БДП) и да по том показатељу надмаши Грчку, која је са дефицитом од 12,7 одсто БДП-а тренутно најгора у Европској унији.

- Британско министарство финансија у предбуџетском извјештају прогнозирало је дефицит у 2010. од 178 милијарди фунти - стоји у извјештају Бироа за статистику.

Мада се убрзано повећава, британски дуг износи око 60 одсто БДП-а, у поређењу са више од 100 одсто у већини осталих земаља суочених са кризом.  

У Британији је већ неколико седмица у порасту бојазан да би се та земља могла суочити с кризом повјерења сличном оној у Грчкој, преносе агенције.

Економисти, ипак, указују да укупни британски дуг још заостаје у поређењу са Грчком, Португалијом, Италијом, Ирском и Шпанијом, најзадуженијим земљама у еврозони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана