Британска фунта у паду

GS
Британска фунта у паду

ЛОНДОН - Британска фунта је данас склизула на вриједност од 1,277 долара, према којем је ослабила за 0,3 одсто ове недјеље, а у истом периоду је четврти пут пала према јединственој европској валути, заиљеживши вриједност од 1,168 евра.

Аналитичари наводе да је прошлонедјељно смањење каматне стопе Банке Енглеске (БоЕ) извршило притисак на фунту, као и очекивања о још једном или два смањења пре краја 2024, пренио је Гардијан.

Британска централна банка је 1. августа одлучила да снизи референтну каматну стопу за 25 базних поена на пет одсто, у складу са очекивањима тржишта.

Фунта је на путу ка најдужем низу падова у скоро годину дана, након што су финансијска тржишта повратила губитке послије распродаје акција у понедјељак.

Британска валута је ојачала у прве двије недјеље јула, пошто су трговци очекивали мање политичке неизвјесности након убедљиве победе лабуриста на општим изборима.   

Лондонска берза завршила је недјељу на мало бољем нивоу, а након што је у понедјељак пао за два одсто, индекс ФТСЕ 100 је до краја недјеље повратио скоро цијели изгубљени износ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана