Британија уводи Гуглов порез

Poslovni.hr
Британија уводи Гуглов порез

Лондон - Британска влада одлучила је стати на крај страним компанијама које плаћају у тој земљи минимални износ пореза у односу на промет који остварују.

 

Представљајући извјештај о буџету пред парламентом, министар финансија Џорџ Озборн најавио је увођење пореза од 25 одсто за компаније које селе добит у државе с мањим корпоративним порезима.

У слиједећих пет година Британија планира да на овај начин оствари приход од милијарду фунти.

Како се овај порез првенствено односи на америчке компаније, попут Гугла, Епла, Амазона или Старбакса, британски медији су одај порез одмах прозвали "Гуглов порез".

Недавна анализа "Фајнешл тајмса" о пословању седам америчких технолошких компанија на британском острву показала је да су 2012. платиле свега 54 милиона фунти пореза на 15 милијарди фунти прихода од продаје.

Посљедњих мјесеци доста се говори о пракси великих компанија да приходе рачуноводственим техникама приказују као приходе подружница у државама с нижим порескима оптерећењем, попут Ирске.

Осборн тврди како компаније уствари не раде ништа незаконито, али да таква пракса "није поштена према британским компанијама".

Ипак, британска удружења послодаваца не дијели његово мишљење. Према њиховом мишљењу, потез министра Осборна разлог је за забринутост код глобалних пословних људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана