Британија преговара о продаји дијела RBS

Танјуг
Британија преговара о продаји дијела RBS

ЛОНДОН - Влада Британије је у преговорима о продаји до трећине свог удјела у “Ројал банк ов Скотланд” (RBS) инвеститорима из Абу Дабија, објавио је данас британски Би-Би-Си (BBC).

Ако би био постигнут споразум по вриједностима акција, блиским садашњим, британски порески обвезници би изгубили готово половину својих инвестиција, с обзиром на то да су акције RBS данас закључене на 27,8 пенија, у поређењу са просјечном цијеном, по којој их је влада купила, од 50 пенија.

Британија је улила 45,5 милијарди фунти (72,5 милијарди долара) у RBS како би спријечила колапс те банке у 2008, чиме су порески обвезници стекли 82 одсто удјела у тој банци.

Влада би у оквиру споразума могла да прода најмање 10 одсто удјела, а највише трећину, указао је BBC и додао да влада већ мјесецима преговара са инвестиционим фондовима Абу Дабија и да жели да споразум буде постигнут до краја године.

Британско министарство финансија је данас саопштило да је његова стратегија да сасвим поврати здравље те банке.

- Владина политика је увијек била да врати RBS у приватни сектор, али само кад порески обвезници буду могли да поврате свој новац - указало је министарство.

Абу Даби је током финансијске кризе инвестирао милијарде фунти у ривалску британску банку “Барклиз”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана