Британија не окреће леђа ЕУ

Агенције
Британија не окреће леђа ЕУ

Давос - Велика Британија не жели да окрене леђа Европи, већ супротно томе, изјавио је јуче на свјетском форуму у Давосу британски премијер Дејвид Камерон, дан пошто је најавио референдум о останку у ЕУ.

- Ријеч је о томе да добијемо Европу која би била конкурентнија, отворенија и флексибилнија, уз обезбијеђено мјесто Велике Британије у њој - казао је Камерон на 43. економском форуму у швајцарском зимском одмаралишту, пренијеле су агенције.

Британски премијер објаснио је да жели да "преговара о новом споразуму" са ЕУ, "који функционише за Велику Британију" и који би прихватили британски грађани.

- То није добро само за Британију, то је неопходно и за Европу - истакао је он и додао да је нови споразум посебно значајан јер "Европу престижу у области конкурентности у свијету, а инвеститори је занемарују."

- Вријеме је да она постане покретач раста, а не извор трошкова за пословни свијет и жалби за наше грађане - додао је Камерон.

Он је у сриједу рекао да ће, ако његова Конзервативна странка побиједи на изборима 2015. године, грађанима понудити референдум о изласку из ЕУ, због чега су његови европски партнери изразили забринутост.

Камерон је у Давосу изјавио да компаније морају да плаћају правичан удио у порезима уколико желе да послују у Британији.

- Ја сам конзервативац који се залаже за ниске порезе, али нисам конзервативац који сматра да компаније не треба да плаћају порезе - рекао је Камерон и истакао да Г8 треба да се посвети спречавању избјегавања плаћања корпоративних пореза и агресивне утаје пореза.

И ове године у Давосу се окупила политичка и пословна елита из цијелог свијета. Скупу ће присуствовати око 50 шефова држава или влада који се састају са стотинама директора великих компанија, економистима, експертима и новинарима из свих дијелова свијета. Форум ће обиљежити смиривање напетости послије потреса у еврозони, која је прошле године била на ивици пропасти. Иако се са мање песимизма износе предвиђања о економији, свјетски лидери ипак остају опрезни.

Лагард

Директор Међународног монетарног фонда Кристин Лагард рекла је за актуелну економску кризу да се шири као зараза и од ње се нико не може сакрити.

- Уколико најјаче свјетске привреде, попут јапанске, европске и америчке не успију да одрже корак са кризом, можемо се суочити са озбиљним пријетњама - истакла је Лагард.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана