Британци би да оду из ЕУ, а Грци да остану

Aгенције
Британци би да оду из ЕУ, а Грци да остану

Лондон - Велика Британија је на граници напуштања Европске уније, а према најновијим истраживањима, само 35 одсто анкетираних подржава чланство у ЕУ.

Британски парламент је ове године већ покренуо иницијативу за референдум о том питању, али је премијер Дејвид Камерон успио да га одложи на неодређено вријеме.

Да би Британија могла да напусти Унију, сматра и бивши премијер Тони Блер, преносе портали.

Блер, који је и бивши лидер лабуриста, сматра да Брисел сваке године игра све гору улогу у Европи и да то противрјечи демократским принципима и националним интересима чланица ЕУ, укључујући и Велику Британију.

Блер се плаши да због пооштравања фискалне политике у еврозони слабије чланице еврозоне губе суверенитет и стрепи да ће се таква тенденција проширити на цијелу ЕУ.

Британце највише узнемирава то што Брисел покушава да наметне Лондону своја правила у финансијској сфери.

Британске власти настоје да одбране, прије свега, своје позиције водећег глобалног финансијског центра. И покушаји упада на тај терен за њих су врло болни.

Да би Унија могла да остане без неких чланова, како наводе медији у Лондону и Бриселу, то је све вјероватније.

У пословном свијету поново су кренула нагађања о томе да се у Бриселу пуном паром врше припреме за излазак једне од проблематичних земаља - Грчке из еврозоне.

Ипак, сами Грци немају намјеру да мијењају валуту и да умјесто евра поново уводе драхму.

Међутим, сасвим је могуће да мишљење Атине нико неће тражити. Ових дана бивши шеф Европске централне банке Отмар Ишинг дао је на знање да неке земље могу бити насилно практично истјеране из зоне јединствене европске валуте.

Најновије вијести су да ће Њемачка блокирати исплату финансијске помоћи Грчкој ако Атина не испуни обећања за спровођење мјера штедње. Михаел Фукс, друга особа владајуће странке Ангеле Меркел, упозорава да је Њемачка достигла "границу своје издржљивости."

ЕУ, ММФ и Европска централна банка ће до средине септембра донијети суд о извршавању обавеза грчке владе. Тек послије тога Атина ће моћи да добије из Брисела сљедећу траншу од 25 милијарди евра.

Строга штедња

Лондонска олимпијска забава ускоро би могла да постане далеко сјећање, јер ће се Британија вратити у реалност економских проблема и стезању каиша.

Камерон је већ упозорио да би строге мјере штедње које су првобитно планиране да трају пет година могле да потрају до 2020. Поједини економисти сматрају да ће бити потребне још радикалније мјере.

- Олимпијске игре су прилично успјеле да прикрију чињеницу да смо на ивици депресије - изјавио је предавач политичких наука на Универзитету Хал Сајмон Ли и додао да ће политичари у случају да економија доживи слободан пад учинити знатно радикалније ствари у националном интересу.

Неколико економиста дијели мишљење Лија да ће Британија склизнути у депресију, сличну оној из тридесетих година прошлог вијека.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана