Брисел жели да регулише либор

Aгенције
Брисел жели да регулише либор

Брисел - Европска комисија представила је данас план о регулисању кључних финансијских параметара који се користе широм свијета за одређивање цијена кредита, послије открића да је међубанкарска каматна стопа либор била предмет манипулација.

 "Данашњим приједлогом осигураћемо први пут да параметри буду одобрени и под надзором. То ће повећати транспарентност и ријешити сукобе интереса", саопштио је комесар ЕУ за финансијска тржишта Мишел Барније.


Овим мјерама неће бити покривен само либор, лондонска међубанкарска каматна стопа која се користи широм свијета, него и остали параметри важни за трговину робом, енергенатима и финансијским производима.

Кључна одредба плана је оснивање централног система за надзор. Банке су до сада углавном самостално утицале на формирање параметара.

Либор и његов еквивалент на нивоу еврозоне еурибор, биће под контролом националних администрација које ће сарађивати са европском агенцијом за контролу финансијских тржишта, чије је сједиште у Паризу.

"Параметри су срце финансијског система. Они имају кључан значај за наша тржишта, као и за хипотеке и штедњу милиона наших грађана, а до сада су углавном били нерегулисани и ван надзора", рекао је Барније.

Либор се израчунава сваког дана на основу трговинских квота и процјена банака о својим трошковима позамљивања новца на међубанкарском тржишту. Овај параметар је кључан за одређивање кредитних уговора вриједних преко 300 билиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана