Брисел проширује истрагу о Aтини

Глас Српске
Брисел проширује истрагу о Aтини

БРИСЕЛ - Европска комисија намјерава да прошири истрагу о сложеним валутним трансакцијама којима је Грчка покушавала прикрити праве размјере државног дуга, ако се покаже да су се њима служиле и друге чланице Европске уније, пишу европски медији, пренијеле су агенције.

Европска статистичка агенције (Евростат) покренула је истрагу о Грчкој, вођена медијским извјештајима да су америчке инвестиционе банке осигурале Aтини финансијске инструменте којима је прикривала стварни ниво државног дуга.

На састанку министара финансија чланица ЕУ у Бриселу нови комесар ЕУ за економска и монетарна питања Оли Рен казао је да Грчка има рок до 19. фебруара да оправда употребу таквих инструмената, додавши да би се истрага о њиховој примјени могла проширити и на друге земље.

- Aко се покажу оправданима очекивања да су се таквим техникама уз Грчку служиле и друге чланице, затражићемо од њих информације - казао је Рен и додао да, иако Евростат још увијек нема доказа о инструментима којим су се можда служиле и друге чланице ЕУ, то не значи да таквих случајева није било.

- Ова агенција донедавно није знала ни да се њима служи Грчка, тако да је све још увијек отворено - подсјетио је Рен.

Медији су претходних дана спекулисали да је за таквим инструментима посегнула и Италија, која је, као и Грчка, хронично склона неумјереној буџетској потрошњи.

Шпански министар економије Елена Салгадо казала је да инвестиционе банке Шпанији нису нудиле такве производе.

- Да је такав приједлог изнесен, не би био прихваћен, али приједлога у том смјеру није било - нагласила је Салгадо.

Оли Рен је упозорио компаније да ће Европска комисија "буде ли потврђено да су поједине инвестиционе банке биле укључене у такве трансакције, морати провјерити јесу ли поштовани одговарајући прописи".

Голдман Сакс

Према подацима агенције Блумберг, инвестициона банка Голдман Сакс је од 2002. године на грчким државним обвезницама зарадила око милијарду долара.

Ова банка је управљала продајом 15 милијарди долара грчких обвезница, након што је "средила" замјену валута којом је омогућила грчкој влади да сакрије висину свог дефицита. На тај начин Голдман Сакс помогао је Грчкој да 2002. године прикупи милијарду долара која се није провела кроз платни биланс и за коју ЕУ није ни знао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана