Брисел и Отава склопили споразум о слободној трговини

Aгенције
Брисел и Отава склопили споразум о слободној трговини

Брисел - ЕУ и Канада склопиле су споразум о слободној трговини, изјавио је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, након разговора у Бриселу са канадским премијером Стивеном Харпером.

Овај споразум отвориће "значајне нове могућности за компаније у ЕУ и Канади повећањем приступа тржишту за робе и услуге и понудиће нове перспективе за европске инвеститоре".


"То ће бити основа за стварање упоришта на тржишту Сјеверне Америке, што ће обезбиједити катализатор за раст и отварање нових радних мјеста у Европи", додао је Барозо у саопштењу.

ЕУ је други највећи канадски трговински партнер након САД, док је Канада 11. партнер ЕУ, подсјећа се у саопштењу и додаје да је билатерална трговина у роби између двије стране достигла 61,7 милијарди евра прошле године.

Њемачки министар економије Филип Реслер поздравио је споразум као "одличну основу за све будуће споразуме, као што је Трансатлантска трговина и инвестиционо партнерство /TTIP/ са САД".

Свеобухватни економски и трговински споразум са Канадом могао би да повећа билатералну трговину за 25,7 милијарди евра, наводи се у заједничкој економској студији која је објављена прије разговора.

Преговори о споразуму о слободној трговини почели су 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана