BRIKS: И даље смо снажни

Танјуг
BRIKS: И даље смо снажни

Давос - Министри финансија земаља BRIKS (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република) поручују да су економије њихових земаља снажне упркос турбуленцијама.

"И даље верујем да ће BRIKS наставити да предводи глобалну привреду", рекао је на Свјетском економском форуму у Давосу министар финансија Бразила Гвидо Мантега, а пренијела агенција Франс прес.

Привреде BRIKS-а нашле су се у проблемима у мају, када је америчка централна банка (Фед) упозорила да ће почети да гаси програм монетарних стимулација, захваљујући ком се велика количина новца улила у свијет у успону у потрази за већим повратом уложених средстава.

Приче о гашењу стимулација у САД помјериле су инвестиције ка богатијим земљама, због чега су валуте држава BRIKS-а ослабиле, подстакавши забринутост да ће свијет у успону смијенити еврозону са "трона" најпроблематичнијег региона.

"Доћи це до промјена због потеза Феда, међутим, надамо се да те промјене неће бити шокови", рекао је министар финансија ЈАР Правин Гордхан, додајући да су владе сада спремније на успоравање прилива новца.

Замјеник министра финансија Русије Аркадиј Дворкович, пак, сматра да је еврозона, највећи трговински партнер Русије, још увијек највећи проблем, због веома спорог привредног раста. "Пословно окружење није добро ни у Русији ни у свијету. Ако је Европа на ивици рецесије, а Кина такође успорава, природно је да ћемо сви успорити", наводи он.

Бивши замјеник гувернера кинеске централне банке Лиу Мингканг наводи да привредно успоравање Кине и страхове од финансијских шокова не треба потцењивати.

"Чињеница је да је раст успорио", рекао је Лиу, додајући, ипак, да Кина мијења свој извозно оријентисан економски модел на онај подстакнут домаћом тражњом, па је очекивано да ће раст у будућности бити спорији.

Гордхан инсистира да турбуленције које погађају привреде у успону нису настале у тим земљама.

"То све долази из финансијских центара свијета, поготово из САД", рекао је он. Одговарајући на оптужбе да је јаз између богатих и сиромашних превелики у земљама у успону, министри су поручили да је много тога урађено да се тај јаз смањи.

"Након превазилажења 300 година аџпартхејда и колонијализма, много је учињено у посљедњих 20 година. Упорна неједнакост не значи да нисмо извукли милионе људи из сиромаштва. Само Кина је из сиромаштва извукла око 500 милиона људи, а Индија око 150 милиона", закључио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана