Бренд да постану трапист и витинка

Драгана Келеч
Бренд да постану трапист и витинка

БAЊAЛУКA - Препознатљиви производи у Републици Српској, као што су сир трапист, вода "витинка", пиво и производи "Витаминке" требало би да буду заштићени и постану домаћи бренд.

Рекао је ово јуче у Бањалуци министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић на првој конференцији "Маркетинг у трговини, брендирање производа и услуга". Он је нагласио да је потребно што прије заштитити препознатљиве домаће производе да их не би неко други "преузео под своје".

-  Услови брендирања нису једноставни и потребно је доста посла на заштити производа. Стварање бренда не представља само набавку робе и њену прераду. Мора се учинити све да би домаћи производи као што су сир трапист, пиво, вода "витинка" и производи "Витаминке" постали бренд - рекао је Глухаковић.

Он је истакао да су најбољи барометри за квалитет домаћих производа потрошачи, али и избирљиво тржиште у свијету, које тражи брендове.

- Овом конференцијом о маркетингу и брендирању настојимо да отворимо могућност произвођачима да се информишу на који начин да акредитују своје производе - казао је Глухаковић и додао да је у процесу заштите производа веома важно оспособити лабораторије које би издавале сертификате о квалитету.

Генерални директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић казао је да за неки производ више није довољно да има традицију и квалитет, него треба водити рачуна и о захтјевима савременог купца, о дизајну, паковању, знаку и логотипу.

- "Витаминкин" ајвар већ има мјесто у европским трговачким ланцима, као и пекмези прављени по традиционалном методу, те сокови - нагласио је Микић.

Драженко Будимир из самостана Марија Звијезда рекао је да је сир трапист, који производе бањалучки редовници, оригинални производ и на неки начин бренд.

-         Бањалучки сир трапист препознатљив је на нашем тржишту и има традицију дугу 125 година. Својим квалитетом препознат је и у земљама региона, због чега га је потребно заштитити, јер се самим тим штити и домаћа производња - истакао је Будимир и додао да је веома позитивно што је Влада РС схватила значај брендирања домаћих производа.

Нове идеје

Стручњак за маркетинг и брендирање Биљана Рађеновић рекла је да је тржиште Републике Српске зрело за нове идеје.

- Покушаћемо да заинтересујемо наше привреднике за ову тему, отворићемо одређене проблеме са којима се сусрећу и дати им смјернице - истакла је Рађеновићева и нагласила да је бренд сваки производ или услуга које потрошач оцијени као такве.

Додала је да сваки бренд мора бити квалитетан, мора да има име, знак, симбол, визуелни идентитет и досљедност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана