Бразил, Русија, Индија и Кина прве излазе из кризе

Глас Српске
Бразил, Русија, Индија и Кина прве излазе из кризе

ЛОНДОН - Земље групације BRIK (Бразил, Русија, Индија и Кина), прве ће доживјети економски опоравак и пребродити тешкоће изазване глобалном финансијском кризом, прогнозирали су јуче водећи аналитичари у лондонском финансијском центру Сити, пренио је Танјуг.

- Привредна клима прије ће се поправити у земљама BRIK него у досадашњим центрима привредне моћи, прије свега у СAД и западној Европи -  преноси агенција Итар-Тас оцјену Џеремија Лиона, једног од водећих брокера у лондонском Ситију.

Лондонски "Дејли телеграф" је оцијенио у свом викенд издању, да би Русија, Кина и Индија могле прије да изађу из кризног стања због тога што су њихова предузећа, становништво и владе, много мање задужени него што је то случај са најразвијенијим западним земљама.

Огромни дугови примораће велике западне економије да наредних година и деценија издвоје огромна финансијска средства за њихово сервисирање, упозорава "Дејли телеграф", објашњавајући због чега ће земље BRIK брже економски напредовати.

У Кини је током априла сума додијељених зајмова увећана за четвртину, док је продаја аутомобила у прошлом мјесецу порасла око 30 одсто. Истовремено, у СAД и Европи настављено је оштро смањење пласмана возила и низа других виталних индустријских производа.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана