Бразда на 100.000 хектара

М. Ми.
Бразда на 100.000 хектара

Бањалука - Пољопривредници у Српској припремају се за прољећну сјетву, а са радовима на њивама почеће у другој половини марта.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да ће се према досадашњем плану под усјевима наћи око 100.000 хектара земљишта.

Он је истакао да прије прољећне сјетве ратари треба да обаве припрему парцела за усјеве.

- Према прогнозама метеоролога зиме више неће бити, а то ће у идућим данима омогућити ратарима да припреме све што им је потребно за радове на парцелама и да набаве сјемена - казао је Маринковић и додао да ће са сјетвом почети чим се земљиште на дубини од десет центиметара загрије од десет до 12 степени Целзијусових.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да ће ратари у другој половини марта кренути са сјетвом зоби. Он је нагласио да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС обећало да ће дуг ратарима за прошлу годину у износу од 26 милиона марака бити исплаћен до краја идућег мјесеца.

- Тај новац ће умногоме ратарима олакшати набавку сјемена и обраду земљишта. Осим тога, од ресорног министарства добићемо регресирано дизел гориво - истакао је Усорац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана