Братунац добија фабрику за прераду малина

Милош Васиљевић
Братунац добија фабрику за прераду малина

БАЊАЛУКА - У Братунцу, општини која има највећу производњу малина у Српској, ускоро би могла никнути фирма за откуп и прераду овог јагодичастог воћа, што би произвођачима осигурало пласман, а незапосленима створило прилику за посао и сигурну плату.

Начелник Братунца Лазар Продановић за “Глас Српске” каже да су представници швајцарске компаније “Лукова”, која послује и у Београду гдје запошљава близу 300 радника, недавно боравили у овој општини Бирча са циљем преговора о будућој сарадњи.

- Та сарадња би се за почетак односила на откуп јагодичастог воћа посредством хладњачара који имају стабилно функционисање. Изражена је обострана потреба да то реализујемо заједничким снагама. О томе смо причали и са ресорним министром, а та тема била је покренута и током заједничке сједнице двију влада, Србије и Српске - рекао је  Продановић.

Он је нагласио да је локална заједница, на чијем је челу, највећи произвођач малина у Српској, те да би за воћаре било веома значајно да остваре сарадњу са извозницима који имају прилику да малине експортују на западноевропско тржиште.

- Компанија “Лукова” има планове да у будућности отвори и фирму на подручју Братунца. Циљ би био откуп малине са подручја Бирча, Српске, али и цијеле БиХ те даља прерада воћа. Договорили смо састанак у октобру на којем би требало конкретизовати то питање. Тиме би истовремено био створен и амбијент за додатно запошљавање радника па чак и високостручног кадра, чиме би побољшали укупну економску ситуацију у општини - рекао је Продановић.

Он је нагласио да су малине берзанска роба те да је откупна цијена значајно нижа у односу на лани. 

- Треба што је могуће више радити у осавремењавању производње, али и повећању приноса који се постижу додатним улагањима. Братунац има све потенцијале јер смо једна од ријетких општина која има комплетан систем за наводњавање јагодичастог воћа. Треба имати и што мањи број посредника у овој производњи - рекао је Продановић.

Предсједник Управног одбора Удружења “Виламет” Иван Стојановић, који заступа малинаре с подручја општина Братунац, Милићи и Сребреница истиче за “Глас” како би било добро да швајцарска компанија уђе на домаће тржиште, превасходно због здраве конкуренције.

-  Имамо ми гдје пласирати род, домаћи хладњачари нам гарантују откуп, али цијена је спорна. Са пет КМ по килограму ми бисмо били задовољни, јер би тако барем марку зарадили, али већ сада знамо да нећемо добити износ који би нас задовољио. Све мање од пет марака за нас је минус, а ове сезоне то ће највјероватније бити око три марке по килограму - казао је Стојановић.

Гашење производње

Иван Стојановић каже да ће због слабе исплативости производње доста малињака бити запуштено и уништено.

- Поједини произвођачи већ уништавају малињаке јер немају рачунице, а има и оних који су зарасли. Улагања су велика, берачи неће да беру за мање од марке и по по килограму, а све те трошкове ниска откупна цијена не може покрити - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана