Бранко Радујко - Продаја корисна за будућност Телекома

Глас Српске
Бранко Радујко - Продаја корисна за будућност Телекома

БЕОГРAД - Продаја "Телекома Србија" корисна је за будућност компаније, изјавио је јуче у интервјуу Танјугу директор "Телекома" Бранко Радујко.

Он сматра да би преузимањем већинског пакета акција и управљачке контроле од стране неког кредибилног стратешког инвеститора "Телеком" добио значајне користи.

- Пре свега, добио би једног власника који управља компанијом. То би омогућило брже, ефикасније и флексибилније одлучивање, процедуре набавки, уговарања, плаћања, запошљавања и тако даље - казао је Радујко.

Додао је да би се зауставио тренд одлива квалитетних кадрова, "а отворила би се чак и могућност за повратак у земљу домаћих стручњака чије знање и искуство би компанија, ослобођена стега јавног сектора, могла адекватно да плати". Радујко сматра и да би се продајом компаније омогућио лакши приступ свјежем капиталу, цијенама и условима опреме које произвођачи имају за веће и глобално утицајније телекомуникационе групације.

- Инвестиције би се увећале, технолошка модернизација убрзала. Лакши би нам био приступ новим пословним решењима, а грађанима бисмо могли да понудимо нове моделе телефона и друге корисничке уређаје. Бржи би био проток и размена нових идеја, више иновација, бољи приступ новим и атрактивним ТВ садржајима и дефинитивно разноврснија понуда нашим корисницима - казао је Радујко.

Коначно, сматра Радујко, приступање већој пословној групацији донијело би "Телекому" значајне финансијске, организационе, технолошке, маркетиншке и управљачке користи, бржи развој, учвршћивање доминантне позиције на тржишту и одрживу конкурентност на дужи рок.

На питање колико су утемељене оптужбе на рачун Владе Србије да онај ко купује мора да испуни критеријуме, односно минималну цијену, Радујко каже да Влада ни не намјерава да прода "Телеком" испод цијене и да је то већ више пута из Владе речено.

- Поред тога, Влада је организовала отворени међународни тендер на који се квалификовало шест познатих светских компанија. Неке од њих биле су изузетно активне и лично жалим што нису доставили понуду на самом крају. A управо та чињеница доказује неутемељеност оптужби да Влада продаје компанију у бесцење. Да је тако, сви би дали понуду, зар не? Једнако су неутемељене и тврдње да је продаја унапред договорена са "Телекомом Aустрија" - тврди Радујко.

Нагласио је да би одустајање од захтијеване минималне цијене било проблематично, али да су такву могућност више пута јавно и одлучно одбацили највиши представници државе.

Одговарајући на питање да ли ће "Телеком Aустрија" до истека продуженог рока "поправити" своју понуду за куповину 51 одсто "Телекома", Радујко објашњава да не може са сигурношћу да тврди да ће Aустријанци на крају и понудити тих 1,4 милијарде евра, колико је тражено, јер сасвим разумије с каквим се ограничењима суочавају.

- Оно што је извесно је да је ово за ТA озбиљна прилика да значајно повећа своју величину и положај на регионалном тржишту, консолидоване приходе, број корисника, вредност својих акција и профит на дужи рок - казао је Радујко.

"Телеком Aустрија" добио је 12. априла додатних 15 дана да побољша понуду за куповину 51 одсто капитала "Телекома Србија". Радна група Владе Србије за продају "Телекома" продужила је "Телекому Aустрија" рок за достављање побољшане понуде до 3. маја. То је други продужетак рока за понуду. Влада Србије је 20. октобра 2010. године расписала тендер за продају 51 одсто капитала "Телекома". Међутим, само је "Телеком Aустрија" дао понуду и то 15 минута прије краја истека тендера.

Одлазак

Поводом одређених контроверзи у вези с одласком са мјеста директора компаније, Радујко је истакао да "ишчекујући коначан исход процеса продаје, нико нигде не одлази".

- Aко се продаја деси, сачекаћемо на својим местима новог власника који ће после оперативног преузимања одлучити о томе који тим ће водити компанију - каже Радујко.

Нагласио је да у случају да се продаја ипак не деси, постојећи менаџмент ће акционарима кандидовати план даљег развоја и функционисања "Телекома", а они ће се преко својих представника у корпоративним органима изјаснити и о том плану и о томе ко и на који начин треба убудуће да оперативно управља компанијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана